Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Не проспектом єдиним: в Харкові працює школа імені Жукова

Фото: Facebook / школа №127
Примітно що вулицю, на якій розташований навчальний заклад, перейменували.

Тривалий час на школі висів барельєф радянського маршала Георгія Жукова.

Школа, яка носить ім'я Георгія Жукова, працює в районі Холодної гори (вулиця Семінарська, 63А) в Харкові. Звернення проєкту "Декомунізація. Україна" і Українського інституту національної пам'яті до Харківської міськради з цього приводу не дали результатів. Тому вони вирішили звернутися до Міністерства юстиції. Про це KHARKIV Today повідомив співзасновник проєкту Вадим Поздняков.

За його словами, 11 лютого вони попросили Мін'юст провести правову експертизу, яка повинна встановити, чи відповідає вимогам закону про декомунізацію найменування юридичної особи "Харківська загальноосвітня школа I-III ступенів №127 імені Жукова Харківської міськради Харківської області".

"При Мін'юсті є спеціальна декомунізаційна комісія. Вона останнього разу засідала восени і половина юридичних осіб, за якими вони прийняли рішення про скасування реєстрації, це саме організації, які ми подавали до Міністерства юстиції. Вони проводять комісію, затверджують список організацій, які не відповідають чинному законодавству, а в Україні таких ще багато. Після цього вони видають наказ про те, що ця організація не відповідає закону і протягом десяти робочих днів після видання наказу звертаються до суду з вимогою анулювати реєстрацію даної юридичної особи", — пояснив Вадим Поздняков.

Співзасновник "Декомунізація. Україна" вважає, що анулювання — питання часу, оскільки школа порушує закон.

"У будь-якому випадку виникне така ситуація, що школі або просто анулюють реєстрацію, їм доведеться наново реєструватися вже під іншою назвою, або вони все-таки, коли отримають судовий позов від Міністерства юстиції, все ж перейменуються і не захочуть проходити дуже тривалий юридичний етап реєстрації. За фактом, немає ніяких підводних каменів, ми діяли за процедурою. Так, вона може тривати півроку, але в будь-якому випадку, у школи Жукова залишитися школою Жукова шансів немає", — розповів він.

Вадим Поздняков додав, на будівлі школи імені Жукова раніше був барельєф радянського маршала.

"На самій школі була і дошка з барельєфом, який ми знімали. Там дошку відновлювали тричі, наскільки я пам'ятаю. Потім її все ж збили силами патріотів", — нагадав співзасновник "Декомунізація. Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слідом за ковбасою в Харкові хочуть декомунізувати пиво

Відзначимо, школа розташована на вулиці Семінарській, так вона знову стала називатися в 2016 році. До декомунізації вулиця носила ім'я Володарського. До приходу більшовиків вона була Семінарською, її так назвали на честь комплексу будівель духовної семінарії, побудованих в 1845 році.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.