Наскільки подорожчав новорічний стіл у 2020 році
Експерти підрахували вартість новорічного меню з традиційних страв для столу середньостатистичної сім'ї. Це— два салати, м'ясні і рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої.
Новорічний стіл в 2021 році обійдеться в середньому для української сім'ї з чотирьох осіб в 1706,09 гривень. Це на 5,3% більше, ніж в минулому році. Про це повідомили в Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки".
"Олів'є"
На приготування трьох кілограмів "Олів'є" в цьому році потрібно витратити 159,37 гривні. Найдорожчі інгредієнти — ковбаса (70 гривень за півкілограма) і зелений горошок (32,50 гривні за півкілограма).
За 200 грамів солоних огірків доведеться віддати 16,50 гривні, шість яєць обійдуться в 14,50 гривні, 180 грамів майонезу — в 12,50 гривні.
Все ж деякі продукти виявилися дешевшими, ніж минулого року. Цибулю, моркву і картоплю можна купити за 13,37 гривні. Як відзначили в Інституті аграрної економіки, в порівнянні з 2019 роком цибуля подешевшала на 23,5%, картопля — на 30,1% відповідно.
"Оселедець під шубою"
За торішніми цінами можна приготувати в цьому році "Оселедець під шубою". Півтора кілограма салату обійдеться в 120,37 гривні. За півкіло філе оселедця доведеться заплатити 100 гривень. Це — найдорожчий продукт в салаті. Решта інгредієнти значно дешевша: майонез — 12,50 гривні за 180 грам, морква — 1,81 гривні за штуку, буряк — 2,17 гривні за штуку, цибуля — 1,19 гривні за штуку і картопля — 2,70 гривні за дві штуки.
Нарізка, свинина і м'ясо курки
М'ясні продукти на новорічний стіл-2020 можна купити за 394,50 гривні.
Як зазначив директор Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко, в цьому році ціни на м'ясні продукти виявилися вищими за торішні на 10-30%. Півкілограма нарізки з сирокопченої ковбаси "Салямі" коштує 89,50 гривні (в 2019 році її можна було купити на 11,9% дешевше), копченої підчеревини — 100 гривень (на 25% дорожче), свіжий биток з свинини — 110 гривень (на 33,3% дорожче).
До кінця 2020 року найбільш дешевим з усіх видів м'яса виявилося м'ясо птиці. Кілограм свіжого курячого філе коштує 95 гривень.
Риба, сир
Півкілограма риби на новорічному столі — це 100 гривень, триста грамів твердого сиру — 66 гривень. Для деяких страв може знадобитися масло, яке обійдеться 38 гривень (200 грам). В цілому молочні продукти подорожчали на 10-12% в цьому році.
Овочі и фрукти
Картопля (два кілограми), гриби (кілограм), солодкий перець (півкілограма), свіжі огірки (півкілограма) і помідори (кілограм) можна придбати за 182,3 гривні. Фрукти коштуватимуть дешевше — 104 гривні (два кілограми мандаринів, кілограм бананів і лимон).
Вартість кілограмового білого хліба складе 24,95 гривні. За кілограм шоколадних цукерок на свято доведеться заплатити 170 гривень.
Алкогольні і безалкогольні напої
Доповненням до новорічного столу стануть напої. Алкогольні обійдуться в 270 гривень: за пляшку шампанського "Артемівське" (0,75 літра) доведеться віддати 100 гривень, коньяку "Шабо" п'ятирічної витримки (0,5 літра) — 170 гривень.
У три з половиною раза дешевше можна купити безалкогольні напої. За 76,60 гривні продадуть два літри соку "Садочок", стільки ж солодкої води "Живчик" і півтора літра води "Моршинська".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові пропонують найдешевші ялинки в Україні
Тож, загальна сума на продукти для новорічного столу становить 1706,09 гривні. Якщо хтось захоче купити делікатеси, сума збільшиться на 470 гривень — до 2176,09 гривні. Так, 120-грамова банка червоної ікри коштуватиме 250 гривень, 200 грамів червоної риби — 220 гривень.
Відзначимо, Інститут аграрної економіки зробив розрахунок вартості новорічного столу на підставі даних Державної служби статистики України та моніторингу роздрібних цін на міських ринках і в супермаркетах станом на 1 грудня 2020 року.