Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Начальника Валківського відділу поліції підозрюють в кришуванні "чорних" лісорубів протягом двох років

Чотирьох поліцейських підозрюють в отриманні хабарів від "чорних" лісорубів, які без дозволів рубали дерева в Жовтневому лісгоспі і на землях запасу.

Чотирьох поліцейських підозрюють в отриманні хабарів від "чорних" лісорубів, які без дозволів рубали дерева в Жовтневому лісгоспі і на землях запасу.

З 2018 по 2020 рік житель Зміївського району створив групу, в яку входили понад 30 осіб для вирубки дерев у Валківському та інших районах області на продаж. До злочинної схемі він залучив, зокрема, і поліцейських, які систематично отримували хабарі і не тільки закривали очі на незаконну вирубку лісу, а й супроводжували автомобілі, що перевозять деревину, ділилися інформацією про "рейди". До групи входив, як нам стало відомо, начальник відділу поліції Валківського району. У прокуратурі з'ясували, що співробітники поліції вимагали 100 тисяч гривень у одного з "чорних" лісорубів за уникнення кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісу. Частину хабара — 1700 доларів — отримали. Про це повідомили в прокуратурі в Харківській області.

За даними прокуратури, про підозру повідомили керівнику відділу поліції за ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 365, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 246 Кримінального кодексу України (перевищення службових повноважень, прийняття участі в координації незаконної вирубки лісу, усунення перешкод по вирубці і транспортуванні лісу, а також отримання хабара). Також підозрюють в.о. заступника цього керівника, оперуповноваженого за ч. 3 ст. 368 Кримінального кКодексу України (одержання хабара).

Одному з інспекторів ювенальної превенції іншого відділу поліції в Харківській області повідомили про підозру за ч.4 ст. 246 Кримінального кодексу України (незаконна порубка, перевезення лісу, що спричинила тяжкі наслідки). Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу. Якщо провину підозрюваних доведуть, їм загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Раніше в цьому кримінальному провадженні про підозру повідомили чотирьом поліцейським і 11 місцевим жителям. Співробітники поліції допомагали перевозити деревину — патрульні не зупиняли транспорт, а дерева вивозили на лісопереробні підприємства в Харківській області та в інші регіони. Збитки, завдані державі, перевищують 850 тисяч гривень. Збитки можуть вирости в сотні разів і скласти орієнтовно 300 мільйонів гривень

Як писав KHARKIV Today, кінцевий бенефіціар незаконних вирубок лісу не території Жовтневого лісгоспу (Валківський, Золочівський, Коломацький, Нововодолазький, Харківський райони), під керівництвом якого цінні породи дерев рубали протягом 2018-2020 років, відомий. Однак поки його ім'я не називається.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.