Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Нацбанк відправить гроші на карантин

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Банкноти два тижні будуть перебувати в спеціальній кімнаті, поки на них не загинуть віруси.

Після двотижневого карантину банкноти проходитимуть  термообробку — упаковуватимуться в пачки та термоусадкову плівку. Незважаючи на це в Нацбанку рекомендують перейти на безготівковий розрахунок і періодично дезінфікувати карту.

Готівку, яку Нацбанк отримає від інших банків, будуть поміщати на 14-денний карантин — в окреме сховище. Тільки після цього гроші опрацюють за допомогою спеціалізованих машин. Про це повідомили в Національному банку України.

"З метою зменшення ризиків розповсюдження коронавірусу готівку, яку Національний банк України буде отримувати від банків, спочатку будуть зберігати в окремому сховищі протягом мінімум 14 днів. Цей термін значно перевищує період виживання коронавірусу на поверхнях (від кількох годин до кількох діб згідно з наявними даними. — Ред.) ", — заявили в Нацбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школи та садочки Харкова офіційно йдуть на карантин

Після карантину банкноти будуть пропускати через спеціалізовані високошвидкісні машини. Придатні для повернення у обіг банкноти будуть упаковувати в пачки і термоусадкову плівку. У Нацбанку підкреслили: в термоусадковій печі банкноти піддаються температурній обробці (температура становить 160 градусів за Цельсієм), що стане додатковим заходом для боротьби із коронавірусом.

Крім того, Нацбанк рекомендує українцям перейти на безготівкові розрахунки в період карантину, а тим, хто все-таки буде користуватися готівкою, дотримуватися кількох правил. Зокрема, ретельно мити руки після контакту з банкнотами і монетами (особливо перед їжею), не торкатися обличчя.

Тим, хто перейшов на безготівкові розрахунки — використовувати безконтактні і мобільні платежі, розрахунки за допомогою Apple Pay, Google Pay, смартфонів і розумних годин, періодично дезінфікувати платіжні карти, мобільні пристрої і ручки, якими ви ставите підпис на квитанціях і платіжних документах.

Як писав KHARKIV Today, Україна пішла на карантин 

11 березня на засіданні Кабінету міністрів України прийняли рішення про введення в Україні карантину до 3 квітня. Згідно з постановою, в цей період закриваються всі навчальні установи і забороняється проведення масових заходів (до 200 осіб). Крім того, на кордонах залишаються працювати лише 49 з 219 контрольно-пропускних пунктів, також закривається авіасполучення з деякими країнами.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.