Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Музей виборчого трешу" відкрився в Харкові

Фото: KHARKIV Today
На виставці в Харкові можна побачити більше ста експонатів з усієї країни — посівні календарі із зображенням депутата, шкільні лінійки з назвою партії, брендовану воду, паски і не тільки.

Молитва за Януковича, аптечки і секонд-хенд: експонати виставки охоплюють час від 90-х до наших днів.

17 серпня в Харкові відкрився "Музей виборчого трешу". Виставка присвячена політичній агітації, гречкосійству і чорному піару. Її спільно організували рух "Чесно" і UA: Суспільне мовлення".

"Агітація — це законний і нормальний спосіб комунікації з виборцями. Ми вважаємо, що вона повинна бути про програми, про ідейні положення, про те, як кандидат збирається розвивати державу або місто, громаду, але ніяк агітація не повинна бути про підкуп, роздачу гречки, про піар на дітях, наприклад, або благодійних фондах", — розповіла комунікаційний менеджер руху "Чесно" Ірина Вівчар.

Агітація, яка є в Харкові і не так часто зустрічається в інших містах, — це аптечка від кандидата. Аптечка від благодійного фонду Олександра Грановського (екс-кандидата в нардепи на центральному окрузі в Харкові) є і в музеї, вона складається з вати, парацетамолу та глоду, також туди поклали листівку з підписом "бажаю вам відчувати запаморочення від щастя".

"Вони лунали і в 2015 році від деяких кандидатів і щороку малозабезпеченим групам населення вони надходять. Зазвичай, аптечки брендовані брендом "Здоров'я", в Харкові є фармацевтична фабрика. Наприклад,"аптечки Грановського" роздавали від фонду Грановського, при цьому з такою хитрістю — вони роздавали до того дня, коли його зареєстрували кандидатом в народні депутати. Фактично, тут і порушення закону немає, тому що він тоді ще не був зареєстрованим кандидатом і це все робив не він, а благодійний фонд його іменний, таке до логічного завершення навряд чи можуть довести", — пояснив координатор громадянської мережі "ОПОРА" в Харківській області Микола Зінченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головний санлікар розповів, чи можуть перенести місцеві вибори через коронавірус

Крім аптечки до "Музею виборчого трешу" потрапила молитва за Януковича, їх у різних регіонах країни роздавали в 2004 році.

"У тексті молитви такі прокляття накликають на ворогів Януковича, що це зовсім не поєднується з християнською мораллю: "сотвори враги яко овцы, сокруши их яко прах пред лицем ветра", — уточнила комунікаційний менеджер руху "Чесно" Ірина Вівчар.

Потрапив на виставку і секонд-хенд, його роздавали від благодійного фонду тоді ще нардепа Руслана Сольвар в Київській області.

"Представники благодійного фонду Руслана Сольвара або якісь люди, які маскувалися під його благодійний фонд, привезли до сільради секонд-хенд. Запропонували всім людям брати речі. Вони практично збунтувалися, почали писати дуже негативні відгуки в Facebook, говорили — за кого ви нас маєте, у нас нормальне, адекватне село, чому ви нам пропонуєте цей секонд-хенд? Закінчилося тим, що буквально через кілька днів всі речі і коробки забрали. Цю акцію опору гречкосійству ми відтворили в музеї", — пояснила Вівчар.

Побачити цей і інший виборчий треш можна буде до 17 вересня в будівлі Держпрому (п'ятий під'їзд) по буднях з 10:00 до 20:00.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.