Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харків'ян запрошують на чотири виставки

Показують екологічні плакати.

На деякі роботи можна навести смартфон і побачити новий шар реальності.

Відзначати 100 років Харківська державна академія дизайну і мистецтв почала з чотирьох виставок плакатів трієнале екоплаката "4-й Блок". Одна з виставок "Худпром 100" безпосередньо пов'язана з ювілеєм академії — там роботи як студентів-дебютантів, так і відомих дизайнерів, чиє професійне життя пов'язане з академією. Цю експозицію можна буде побачити в третьому корпусі з 1 по 4 поверх  до жовтня, коли академія офіційно святкуватиме 100 років від дня заснування.

Одночасно в академії відкрилися ще три виставки "4-го Блоку": виставки робіт членів журі Трієнале, виставка студентського плаката в технології доповненої реальності "Неначе Ф'юче" і мультимедійна виставка hell`o`world. Термін показу інших трьох виставок, як інших експозицій "4-го Блоку", продовжено до 30 травня, щоб всі охочі могли побачити їх після карантину.

4-й блок

"4-й блок" і академія вже 30 років пов'язані сотнями людських і професійних відносин. Так, засновник трієнале Олег Векленко був викладачем академії (тоді — Харківський художньо-промисловий інститут), коли його в 1986 році призвали на ліквідацію наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. З першої виставки "4-го Блоку" в 1991 році академія приймала експозиції трієнале, а студенти і викладачі вишу були волонтерами проєкту. Нинішній ректор академії Олександр Соболєв сам в 1990-і роки ще студентом волонтерив для "4-го Блоку". Він допомагав оформляти експозиції, потім брав участь як конкурсант.

"Коли я був студентом, не було інтернету, і до нас майже не доходила актуальна інформація про сучасний дизайн. Тому "4-й блок" був для нас ковтком нового, там можна було подивитися, які є тренди в дизайні, яка з'являється стилістика. Я навіть вперше побачив, як виглядають, як одягаються зірки світового дизайну, тільки тому, що вони приїжджали на трієнале. Сьогодні інтернет є у всіх, але і "4-й Блок" став більшим і досі визначає тренди. Тут можна подивитися на власні очі, як дизайнери зі всього світу вирішують творчі завдання, які використовують метафори, можна побачити як народжується нова графічна мова, як все більше стає в нашій професії мультимедіа, моушн-дизайну, інтерактиву", — пояснив ректор.

Приклади робіт сучасних зірок дизайну можна побачити у виставці журі конкурсу. А приклад нових тенденцій — виставка студентського плаката в технології доповненої реальності "Неначе Ф'юче" в галереї академії HudpromLoft. Глядачі можуть розглядати роботи як традиційні твори мистецтва і дизайну. А можна навести на плакат смартфон і побачити новий шар реальності, де ідея автора отримує інші смисли, пояснює куратор виставки, викладач академії Наталія Надьон.

"Інтрига в цьому і полягає: те, що ви бачите на власні очі, і те, що ви бачите в доповненій реальності, може не збігатися. В цілому, мультимедіа сьогодні — на передовій дизайну, тому завдання тут дуже цікаві, але і дуже складні. Я пишаюся студентами, які спробували дати відповіді на найскладніші питання. І тематика нинішнього трієнале — "зміни", на мій погляд, найкраще проявляється в роботах, які рухаються. Адже саме в русі ми можемо зафіксувати зміни, які відбуваються з нами і світом", — розповіла вона.

4-й блок

Іншу інтерактивну виставку hell`o`world можна побачити в музеї-лабораторії "4-го Блоку", який відкрився на 4 поверсі третього корпусу академії в 2019 році. Це, за словами завідувача кафедри "Мультимедійний дизайн", куратора виставки Михайла Опальова, імерсивна і інтерактивна інсталяція.

"У Чорнобилі виник хаос: радіоактивність, вибух реактора, безліч сміття, спалені радіацією і вогнем ліси. А мистецтво має властивість збирати те, що було хаосом, в структуру, ідею, візуальний ряд. Ми спробували зробити це у взаємодії з глядачем. Якщо глядач розмістить руку над датчиками, плакати будуть кружляти в одну або іншу сторону. А якщо прибрати руку і відійти, то повертається хаос. Це все зроблено власними силами, з мінімальним використанням ресурсів. Купували тільки два датчики. Але студенти зробили це, та ще й у найскладнішій мові програмування TouchDesigner. Вони вчаться робити з нічого щось, що роблять за великі бюджети в Барселоні або Мюнхені", — повідомив він.

4-й блок

Вплив "4-го Блоку" на студентів і викладачів академії, і вплив зворотній — однаково корисні для всіх, вважає співзасновник трієнале, професор академії Олег Векленко. Він згадує кілька поколінь студентів, які виховувалися і росли на прикладах робіт, надісланих на "4-й Блок" з усього світу. І ректором Олександром Соболєвим цей перелік волонтерів не обмежується. Волонтери на трієнале— засновники одних з найцікавіших і затребуваних українських дизайн-бюро.

"Це Тетяна Борузнова зі студії 3Z, Марія Норазян і Ілля Павлов, які зараз живуть в Австрії і керують власною студією GRAFPROM (а Ілля ще викладає в Інституті дизайну та комунікацій австрійського університету FH JOANNEUM), Ольга Северина, яка організувала нинішню виставку "4 го Блоку" в Лос-Анджелесі і багато інших. На Трієнале вони вперше стикалися з дизайном такого рівня, бачили наживо Каррі Піта, Алекса Йордана. Я пам'ятаю їх квадратні від подиву очі. Це дуже потужний навчальний та творчий імпульс. у цьому році у мене не було морального права запрошувати студентів допомагати нам, але вони приходили самі, тому що хочуть бути частиною цього, для них "4-й Блок" вже має легендарний статус", — розповів він.

Студент п'ятого курсу академії Артур Осетров пояснює своє бажання бути волонтером проєкту просто.

"Я допомагав з розміщенням плакатів, робив люверси (металеві кільця в матеріалі банера). Це проста фізична робота. Але я дивився все більше і більше хороших робіт, і все краще і краще розумів, в якому напрямку варто розвиватися, які прийоми зараз використовують дизайнери в інших країнах", — пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків'янин переміг в міжнародній виставці екологічного плаката

Виставки робіт членів журі трієнале можна подивитися в головному корпусі академії (корпус "Теремок", вулиця Мистецтв, 8). А виставку плакатів з конкурсної номінації трієнале "Худпром 100", виставку студентського плаката в технології доповненої реальності "Неначе Ф'юче" і мультимедійну виставку hell`o`world — в 3 корпусі (вулиця Мистецтв, 11).

Нагадаємо, трієнале екоплаката "4-й Блок" в 1991 році разом з друзями-чорнобильцями та колегами художниками заснував Олег Векленко, який відтоді — президент і арт-директор проєкту. За тридцять років існування трієнале в ньому взяло участь більше тисячі художників і художниць з 53 країн світу, які в цілому представили глядачам близько 11 тисяч плакатів екологічного та соціального спрямування.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.