Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Міськрада готується винести Жукова до сесійної зали — комісія дала "добро"

Фото: KHARKIV Today
Проект рішення про зворотне перейменування проспекту Григоренка винесено з урахуванням пропозицій, що надійшли під час громадського обговорення. Топонімічна комісія зібралася в "зручному" складі та рекомендувала підтримати.

Депутатська більшість імені Кернеса готується порушити Закон про декомунізацію. На найближчій сесії 26 лютого депутати голосуватимуть за повернення імені Жукова на карту міста. Це рекомендувала зробити профільна комісія на чолі з першим віце-мером Ігорем Тереховим.

У міськраді вже придумали виправдання, на підставі якого збираються повернути ім'я Жукова. Рішення хочуть обґрунтувати законом "Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій", ст. 25, 26, 37 закону "Про місцеве самоврядування в Україні". Крім того, підлеглі Кернеса посилаються на звіт і пропозиції, які надійшли на громадських обговореннях по присвоєнню імені Маршала Жукова проспекту Петра Григоренка, а також висновок експертного військового дослідження № 20343 від 27.11.2019 Харківського НДІ судових експертиз імені Бокаріуса, рекомендації Міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища.

І тут — найцікавіше. Не всі члени цієї комісії були присутні на засіданні. Вперше за чотири роки не запросили голову міської фракції партії "Самопоміч" Тараса Сітенка — ймовірно, побоявшись, що він поламає задуману схему.

Тепер це питання повинні включити до порядку денного всіх комісій, які проходять напередодні сесії. Тарас Сітенко каже, що можливості протистояти монобільшості Кернеса на даному етапі немає: в кожній комісії по 8-10 чоловік, з яких не більше двох осіб — опозиція міської влади.

А ось архітектор Олександр Рідний був на засіданні комісії, яка рекомендувала повернути Жукова. Хоча і не може сказати, коли ж вона відбулася. Каже, голосували одноголосно і орієнтовно 20 січня — точніше не пам'ятає.

"Напевно, в минулий понеділок. Зачитали нам зведення, що 85% за — громадяни вирішили, і все. Це був основний аргумент на користь прийняття рішення. Одноголосно ми всі проголосували", — повідомив KHARKIV Today Рідний.

Мотивація у архітектора проста: проспект і пам'ятник — єдині, а порушення закону, який прямо забороняє називати іменами партійного керівництва топоніми в Україні, не бентежить.

"Я категоричний, щоб пам'ятники знімали таким варварським способом, оскільки це пов'язано з перейменуванням. Я за гарний пам'ятник як скульптор. Якби була практика, що ті всі пам'ятники, які активна меншість вкрала, якби їх зібрали в одному місці та зробили музей, як в Каховці збираються нарешті робити, то, в принципі, перейменування для мене не так істотно. А оскільки це взаємопов'язані процеси — варварство і перейменування — то я за те, щоб пам'ятник був цілий", — пояснив Рідний.

Хто ще був на комісії, що дала "зелене світло" Жукову прямо в сесійний зал, з'ясувати так і не вдалося: її секретар Олексій Хорошковатий не відповідає на телефонні дзвінки, історик Сергій Куделко відмовився говорити, пославшись на зайнятість.

На підставі цього Тарас Сітенко взяв на себе відповідальність звернутися в правоохоронні органи.

"Потрібно терміново, до сесії, звернутися в прокуратуру, і на сесії виступити з цим питанням, що не тільки Інститут національної пам'яті рекомендує утриматися від цього голосування, тому що він не дуже великий авторитет для пана Кернеса. Коли скаже прокуратура, що депутати збираються прийняти протизаконне рішення, це може вплинути", — пояснив Сітенко.

Як писав KHARKIV Today, 22 січня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Харківської міськради і зобов'язав Кабінет міністрів України затвердити Єдиний реєстр пам'ятників Другої світової війни 1939-1945 років. У Харківській міськраді кажуть, що без реєстру неможливо увічнити маршала Жукова.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.