Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Місць з киснем в лікарнях більше немає: в Харкові проблеми з госпіталізацією хворих коронавірусом

У статистиці ще залишаються вільні ліжко-місця, але по факту їх немає.

Чиновники обіцяють відкрити близько 1000 ліжко-місць з точками доступу кисню. Але на це підепевний час.

Згідно з офіційною статистикою, в Харківській області ще є ліжко-місця для госпіталізації хворих коронавірусом. Але фактично є вільні ліжка тільки в дитячій лікарні і в пологовому будинку, куди можуть привезти відповідно дітей і вагітних. Проблему визнав заступник голови ХОДА Тарас Пастух.

"Сьогодні госпіталізувати хворих, які потребують кисневої підтримки, вже стало неможливо. Хоча ви чуєте, що не всі ліжка заповнені. Чому такі цифри? Тому що ліжко-місця в пологовому будинку і дитячих лікарнях — це 630 місць. Ці місця не можуть бути заповнені дорослими. Всі інші заклади заповнені. Хворі можуть бути вже і в коридорах, і ущільнюються в палатах", — говорить Пастух.

За його словами, на самому початку пандемії під "ковідних" хворих було організовано 1700 ліжко-місць в лікарнях, сьогодні їх уже 2800, кількість зростає поступово, але цього не вистачає. Минулого тижня хворих коронавірусом почала приймати Ізюмська лікарня, де організовано 110 місць. Зараз йдуть переговори про включення ще чотирьох харківських лікарень. Це дасть додатково 800-1000 місць. Головна умова — наявність в них точок доступу кисню.

Які лікарні хочуть включити до переліку:

1. Харківська обласна лікарня (офтальмологічний корпус);

2. Інститут Любові Малої;

3. Харківська клінічна лікарня на залізничному транспорті № 1;

4. Харківська клінічна лікарня на залізничному транспорті № 2.

Тільки одна лікарня в цьому списку — обласного підпорядкування, а значить проблем з фінансуванням закупівель не буде.

"Тільки обласна в обласному підпорядкуванні, тільки їй ми можемо виділити гроші. Решта лікарень — державного рівня. Ні місто, ні область не зможуть допомогти. Працюємо з Києвом, щоб виділили додаткові гроші для закупівлі кисню. Шукаємо гроші для закупівлі концентраторів і апаратів ШВЛ. Найскладніше — інше. Місця можемо розгорнути, закупити концентратори. Завтра область отримає понад 37 мільйонів на проведення кисню", — сказав Пастух.

Монтаж кисневих трас — це гроші і час. Переговори з керівництвом лікарень йдуть. У залізничних лікарнях в найближчі два тижні точно не зможуть приймати хворих коронавірусом.

Нагадаємо, через брак лікарів-інфекціоністів до хворих коронавірусом на початковому етапі будуть виїжджати додому мобільні бригади. Для цього хочуть залучати лікарів сімейної медицини.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.