Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Мешканці Харківської області вже отримують менші платіжки за газ

Ілюстративне фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today
В Україні встановили граничну ціну на газ, яка повинна діяти з лютого.

Деякі постачальники знизили ціну на газ ще в січні, хоча Кабінет міністрів зобов'язав це робити в лютому.

Частина споживачів з Харківської області отримає менші платіжки за газ в лютому, оскільки після встановлення Кабінетом міністрів граничної ціни на газ (6,99 гривні за кубометр) деякі компанії пішли назустріч споживачам і встановили таку ціну вже в січні. Інші знижену ціну на газ побачать в березневій платіжці. Про це повідомили в Харківській обласній державній адміністрації.

"Хтось уже в січні знизив ціну на газ, а хтось — з лютого, як вимагає законодавство. Відповідно, і платіжки за ціною 6,99 гривні за кубічний метр частина споживачів отримає вже в лютому, а частина — в березні", — пояснив радник голови Харківської облдержадміністрації Сергій Магдисюк.

Жителям Харківської області радять уважно вивчити цінові пропозиції постачальників газу і вибрати того, хто пропонує більш вигідні умови. За інформацією Харківської ОДА, сьогодні на ринку газу близько 76% — газзбути, які представляють одну групу. Вони часто зловживають своїм становищем і встановлюють більш високу ціну, ніж державна компанія "Нафтогаз".

Вибирати постачальника газу споживачі можуть з усіх українських компаній, зокрема з іншого регіону. Зробити це можна на сайті Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (перелік ліцензіатів — в розділі "Ліцензійний реєстр НКРЕКП"). Інструкція про зміну постачальника газу знаходиться за посиланням.

Як писав KHARKIV Today, з 1 січня газ для жителів Харківської області подорожчав на 1,06 гривні. Тариф становив 9,9 гривні за кубометр. За розподіл газу споживачі платили 1,90 гривні. Обурені подорожчанням жителі неодноразово виходили з акціями протесту і перекривали траси.

18 січня на засіданні Кабінету міністрів України прийняли рішення про встановлення граничного тарифу на газ. Він становить 6,99 гривні і діє до закінчення опалювального сезону або карантину. Наступного дня НКРЕКП встановила граничну ціну на розподіл газу — 1,79 гривні.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.