Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Мама ще не знає, що будинок згорів": життя згорілого села в Харківській області

 Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Вогонь повністю знищив село Гороб'ївку, без житла залишилися 33 людини.

Пожежа в Дворічанському районі перетворила на попіл кілька десятків будинків. Жителі вигорілої Гороб'ївки роз'їхалися по друзям і родичам, але повертаються в рідне село — збитки від пожежі повинна встановити спеціальна комісія. Щоб прийняти рішення про компенсацію.

3 вересня KHARKIV Today побував на сході Харківської області, де вогонь охопив 500 гектарів території — житлові будинки і лісовий масив.

Сильний дим видно ще на під'їзді до Дворічної, за містом — пожежні, вони набирають воду в машини з річки. На шляху до вигорілої Гороб'ївки чути сильний запах диму. Дорога пролягає через ліс, де ще жевріють дерева. У самому селі: згорілі будинки, чорна від вогню земля і тварини, які не встигли врятуватися.

У центрі згорілої Гороб'ївки видніються намети, їх поставили співробітники ДСНС. Тут могли поспати погорільці, але ніхто не скористався пропозицією — жителі села вважали за краще залишитися у друзів і родичів. Волонтери приготували для постраждалих гарячий чай і бутерброди, роздавали їм воду, макарони і крупи.

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today

Кілька жінок сидять трохи осторонь від наметів. Вони чекають комісію, яка встановить збитки. Постраждалим голова МВС Арсен Аваков пообіцяв компенсації протягом місяця — від 200 до 300 тисяч гривень. Гроші має виділити Кабінет міністрів.

Прийшла в центр Гороб'ївки і Світлана Плахотіна, чий будинок уцілів. Не вберегли від вогню будинок її 90-річної матері, вона ще не знає, що залишилася без даху над головою.

"Моя мама Катерина Максимівна постраждала, їй 90 років і вона майже не ходить. Будинок був за лісом, через пожежу лісу немає вже там, всі п'ять будинків за ним згоріли. Ми її раніше забрали, бачили дим. У мами великий будинок був, всю птицю забрали до себе, а сарай, погріб і колонка, дуже облаштований будинок з водою і ванною — цього всього немає. Мама ще не знає, що будинок згорів, я їй боюся говорити. Вона знає, що пожежа і люди погоріли, просто плаче і все. Напевно, боїться сама запитати, що з її будинком", — розповіла мешканка Гороб'ївки.

Сама вона не спала всю ніч — вогонь підбирався до вулиці, де живе жінка, і очей зімкнути було не можна. Гасити пожежу доводилося підручними засобами: через відключення світла не працювали колонки — воду ніде було набрати.

"Ми свою вулицю рятували. Залізничники кинули роботу — бачать, що село горить, і приїхали. Дуже багато було людей з сусіднього села Таволжанка, я їм дуже вдячна, вони нам допомогли, буквально до дев'ятої години вечора у нас були, осередок вогню вони гасили і ми з ними. Води не було, світло відключили, а у нас всіх колонки. Гасили лопатами і гілками сосни, клена. Це було годин з трьох [другого вересня — ред.], а потім чергували, ніч не спали, щоб ніде нічого, не дай бог. Всі разом, бачили, що пожежні недалеко і не так страшно", — згадує Світлана Плахотіна.

Її односельчанка Ольга Федорченко побачила, що її будинок у вогні, коли гасила пожежу в іншому місці.

"Все згоріло, нічого не залишилося, тварин не було, а так — все ... Прибігла з лопатою гасити, а я горю. Документи згоріли, ночувала у друзів на станції Дворічна. Не знаю, що буду робити далі, я ще в шоці. З онуком і дочкою жили, вони залишилися у друзів, а я приїхала сюди, заяву написати. Коли почалася пожежа, онук був у школі, а дочка вдома — встигла врятуватися", — повідомила вона.

Тим часом став виднітися густий дим у сусідньому селі Гряниківка. Увесь день 3 вересня люди проливали свої будинки зі шлангів, а поруч працювали пожежні, вогонь спалахував в декількох місцях, приборкати його намагалися і за допомогою пожежного гелікоптера. Жителям Гряниківки сказали зібрати документи.

 

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today

У Гороб'ївці, де пожежа вже завдала колосальних збитків місцевим, люди почали повертатися до залишків будинків. У пенсіонерів Валентини і Віктора Шуляр під час пожежі врятувалися вівчарка і нутрії, ще один пес утік. Гризунам допоміг басейн, який спорудили для них господарі.

"Будинок згорів, гараж, сарай, кухня і льох, в погребі все погоріло, і продукти, і консервація. У нас кури були, вони всі задихнулися, нутрії живі залишилися. У нас машина, чоловік прибіг, сказав — сідай, давай документи і все. Ночували у дітей в Ківшарівці, а зараз будемо у друзів. Що буде далі — будемо сподіватися, що нам виплатять щось. Ліс горів і будинки колись горіли, але такого великої не було пожежі, щоб люди так постраждали", — розповіла Валентина Шуляр.

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today

Від її будинку залишилися тільки ворота і шифер.

"Нутрии наші увольєрі, там басейн, врятувалися тому, що залізли в воду і там залишилися, 15 великих і 10 маленьких, місячних. Великих поб'ємо, а маленьких комусь віддамо. Собачка у нас одна пропала, вівчарка залишилася, вона навіть зі двору нікуди не виходила. Передні ворота залишилися цілі і вона прямо під воротами сиділа, нас чекала, вона нікуди не виходила, а ось інша собачка, невелика, Челсі — пропала. Боїмося, що вона там згоріла, кішечка обпекла лапки, прибігла до мене і плакала", — пояснила мешканка Гороб'ївки.

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today

Чоловік жінки — Віктор Шуляр додав, що вогонь не зачепив їх виноград.

"15 сортів винограду, і все залишилося — вцілів", — уточнив він.

У сусідньому будинку живе Людмила Бабика. Їй пощастило більше — вогонь не зачепив будинок, згорів тільки сарай.

"Я пішла за хлібом [вдень 2 вересня — ред.], Нам привозять в центр, вийшла, дивлюся — дим. Відразу думаю, це добром не закінчиться, а хліба ж немає, у нас ні магазину, нічого. Приходжу за ним і вже зібралися люди, кажу: ви подивіться, що йде, де вона та продавчиня, давайте бігти по домівках і хоч обливати двір, поки до нас не дійшло. Поки я прийшла додому, світло відключили, воно десь перегоріло. У мене хата не згоріла, там і бойлер, і машинка, і душова кабіна, і туалет, зробили все як годиться. А город був незвичайний — грядки з шиферу зроблені і в сіні все було, картопля, огірки, помідори, там морква і цибуля залишилися — згоріли. Картоплю вибрала, додому занесла, викопала всю — як відчувала", — розповіла пенсіонерка.

КОНКРЕТНО 

Станом на 07:00 4 вересня відкритого вогню в Дворічанському районі рятувальники не спостерігають, вони намагаються згасити окремі осередки тління лісової підстилки і залишків деревини. З вогнем борються 479 чоловік і 78 одиниць техніки, у тому числі два пожежних літаки і гелікоптер, вони вже скинули 254 тонни води.

Увечері 3 вересня голова Харківської ОДА Олексій Кучер повідомив, що в зв'язку з пожежами в Дворічанському районі Харківської області оголосили надзвичайну ситуацію регіонального рівня. Це сприятиме отриманню виплат для компенсації людям, які втратили житло під час пожежі.

Вдень, 3 вересня, з жителями Гороб'ївки зустрічався голова МВС Арсен Аваков. Він пообіцяв, що господарі знищених будинків отримають компенсацію в розмірі близько 300 тисяч гривень. Тим, хто постраждав менше, також будуть виплати. Оцінювати наслідки пожежі довірили спеціальній комісії.

Пожежа в Дворічанському районі спалахнула 2 вересня. Загальна площа — 500 гектарів, з лісу вогонь перекинувся на житлові будинки. У селі Гороб'ївка він знищив 22 будинки, без житла залишилися 33 людини.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.