Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Кучер вимагає везти хворих коронавірусом в міські лікарні, минаючи "інфекціонку"

Чиновники не задоволені тим, що чорнобильська лікарня обласного підпорядкування почала приймати пацієнтів з коронавірусом, а міські — ні.

Харківська ОДА наполягає на прийманні пацієнтів з COVID-19 для лікування, а не доліковування в міських лікарнях.

Голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер хоче, щоб "швидкі" привозили хворих коронавірусом безпосередньо до харківських міських лікарень, а не тільки в "інфекціонку" і диспансер радіаційного захисту.

"Мене хвилює одне питання. Я вже підняв його. Я поставив завдання Пастуху (заступник голови ХОДА) видати ще одне розпорядження, щоб хворих приймали, щоб змінювати маршрут, щоб безпосередньо "швидкі" доставляли хворих в лікарні міста Харкова", — заявив Кучер.

На думку голови ХОДА, хворих могли б приймати лікарні №13, 17, 25. Зараз ці лікарні приймають пацієнтів "інфекціонки" на доліковування.

У Харківській ОДА чекають роз'яснення Міністерства охорони здоров'я України про можливість направляти пацієнтів з коронавірусом в міські лікарні, минаючи "інфекціонку".

"Ми попросили роз'яснення. Тому що є певні думки серед медичних працівників: фахівці кажуть, що так не можна робити, тому що є спеціалізований заклад — інфекційна лікарня, саме вона повинна визначати, приймати рішення про розміщення тих чи інших пацієнтів, враховуючи ступінь тяжкості хвороби і інші критерії. Але зараз ми направили листа. І найближчим часом від МОЗ та санітарного лікаря, думаю, ми отримаємо інформацію і будемо вже наповнювати більш ретельно лікарні міста Харкова", — пояснив голова Харківської ОДА.

На його думку, міські лікарні повинні приймати хворих COVID-19, раз це почала робити чорнобильська лікарня, яка теж є неспеціалізованою.

"Це мій аргумент, який я повідомляю і наголошую: якщо в чорнобильську приймають відразу, то місто Харків зобов'язане теж приймати. Я на цьому наполягаю. Я розмовляв уже з харківським міським головою з цього приводу. Щоб все-таки послабити навантаження на нашу інфекційну лікарню, нам необхідно безпосередньо, на мій погляд, відразу розміщувати в лікарнях Харкова хворих", —підкреслив Кучер.

Якою була відповідь мера, невідомо.

По лікарнях другої хвилі рішення поки немає. Область відправила список всіх лікарень до Міністерства охорони здоров'я України, яке і повинно сформувати перелік другої хвилі.

"Поки немає, ми не отримали таку інформацію (прим. — про лікарні другої хвилі). Хоча ми наполягали на тому, щоб вони були затверджені. Ми подали все, що від нас потрібно було, ми зробили. Це визначає МОЗ. Формула дуже проста : ми подаємо весь перелік лікарень, і МОЗ визначає здатність тієї чи іншої лікарні, виходячи з певних критеріїв. Фактично запасної частини наявності або відсутності в лікарні тих чи інших пристосувань, обладнання, кількості медперсоналу, ліжок, реанімацій", — сказав Кучер.

Як писав KHARKIV Today,  22 червня чорнобильська лікарня почала приймати хворих з коронавірусом. Однак чорнобильці зустріли "швидку" з пацієнтом протестами.

Нагадаємо, в Україні готують лікарні другої хвилі для боротьби з коронавірусом

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що кількість госпіталізованих пацієнтів з коронавірусом зростає, а в лікарнях закінчуються вільні ліжка. У лікарнях другої хвилі планують розгорнути понад 11 тисяч ліжок.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.