Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Кучер, виходь!", — жителі кількох районів мітингують проти затвердженого перспективного плану області

Під будівлею облдержадміністрації мітингувальники розбилися на два табори —одні виступають за приєднання своїх населених пунктів до Мереф'янської ОТГ, інші — до Зміївської. Однак перспективний план громад в Харківській області вже затверджено.

Під будівлею облдержадміністрації мітингувальники розбилися на два табори —одні виступають за приєднання своїх населених пунктів до Мереф'янської ОТГ, інші — до Зміївської. Однак перспективний план громад в Харківській області вже затверджено.

Одні аргументують своє бачення формування ОТГ близькістю їх населеного пункту до центру, інші —устроєм, який склався раніше. Мітингувальники хочуть поспілкуватися з головою Харківської ОДА, скандуючи: "Кучер, виходь!".

Жителі двох сіл Нововодолазького району хочуть увійти до Мереф'янської ОТГ, оскільки від їх сіл до Мерефи рукою подати.

"Ми з Рокитного та Ватутіного, нас уже приєднали 15 квітня до Мереф'янської громади, але нас хочуть повернути до старого перспективного плану — до Нововодолазької ОТГ. Ми трохи побули в Мереф'янській ОТГ. У нас з Рокитного до Мерефи всього лише через ліс 3-4 кілометри і з Ватутіного стільки ж", — пояснив житель Рокитного В'ячеслав.

Мешканка Зміївського району боїться, що їх район приєднають до Чугуївського і хоче, щоб її село увійшло до Мереф'янської ОТГ.

"Я з Островерхівки, люди з Борок (Зміївський район), а Зміїв йде до Чугуєва, районна газета вийшла, що нас приєднують до Чугуєва. Як можна старикам за довідкою, за чимось їхати. В Зміїв ми теж не могли доїхати, у нас автобуса немає і то, ми туди їдемо, а звідти пішки 22 кілометри. Ми хочемо в Мерефу — 6 кілометрів з Островерхівки і 12 з Борок. Нас давно вже запрошувала Мерефа, але чомусь нас не хочуть почути. Добиралися довго сюди, якщо нас не почують, ми вирішили збирати народ і перекривати трасу, тому що ми не хочемо в Чугуїв. Це нереально, ми туди не доберемося. ми навіть не знаємо, де цей Чугуїв, перший раз про нього чуємо", — розповіла Наталія.

Інші жителі Зміївського району хочуть залишитися в Зміївській ОТГ і вважають проблеми, про які говорять їхні опоненти, надуманими.

"Всі повністю розірвати відносини — адміністрація, все зміниться, все знову доведеться будувати заново. На що наші опоненти спираються, вони кажуть, що буде створена якась Чугуївська громада. Я спеціально цілий день сиділа в інтернеті, шукала, що це за громада . Немає зовсім такої територіальної одиниці. Активіст розповідає, що нас приєднають до цієї Чугуївської громади, якої зовсім не буде і бабусям з дідусями розповідає, що нас не будуть нікого обслуговувати в Мереф'янській лікарні. А всі ми знаємо, що за реформу, всі, хто укладе договір з будь-яким сімейним лікарем — може обслуговуватися хоч в Харкові, це фейк, дезінформація", — вважає мешканка Тимченко Інна.

Митинг под Харьковской ОГА. Фото: KHARKIV Today
Мітинг під Харківською ОДА. Фото: KHARKIV Today

За словами голови Харківської ОДА Олексія Кучера, перспективний план Харківської області залишиться таким, як є. До мітингувальників він виходити не збирався, виклавши свою позицію журналістам.

"Жителі інших цих же чотирьох сіл хочуть приєднатися до того населеного пункту, до якого не хочуть інші жителі. І ось одні жителі за одну історію, другі — за іншу. Вони висловлюють свою думку, були проведені слухання певні, ми ж приймали рішення не просто так. У мене є підтвердження — всі документи після тих слухань, які відбулися, вони подавалися в органи місцевого самоврядування та вони, власне, на місцях приймали рішення, яке передавали до нас. Будь ласка, жителі, вони ж вибирали тих депутатів, які голосували на місцях за те рішення, яке було прийнято. Ми його вже виконували фактично. І я чомусь не бачив того спалаху тоді, коли вони проголосували саме за такий формат ОТГ, а тепер претензія, власне, до кого — до мене знову. Поки ми не вносимо зміни, був затверджений перспективний план, він задовольняє більшість, тому він таким і буде. У мене немає іншої відповіді", — сказав Кучер.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.