Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Кучер пообіцяв чорнобильцям "няню"

З сьогоднішнього дня обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту відкрили для прийому хворих коронавірусом. Чорнобильці, які періодично лікуються в цій медустанові, були проти і не пропускали туди "швидкі".

З сьогоднішнього дня обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту відкрили для прийому хворих коронавірусом. Чорнобильці, які періодично лікуються в цій медустанові, були проти і не пропускали туди "швидкі".

Рішення про прийом хворих коронавірусом "чорнобильською" лікарнею можуть переглянути, коли відкриють "другу хвилю" лікарень. Про це повідомив голова Харківської ОДА Олексій Кучер.

"Щодо "чорнобильської" лікарні рішення було прийнято, воно не змінюється. З сьогоднішнього дня лікарня вже приймає хворих на COVID-19. І, дійсно, у мене була напружена розмова з чорнобильцями. Їх арґументи ми частково взяли до уваги, але  в іншій частині вони, ви знаєте, є дещо абсурдними. Якщо ми на противагу життя людини ставимо, наприклад, паркет, як було повідомлено, що в 2018 році там був покладений новий паркет, я тоді не знаю, чи потрібно продовжувати взагалі діалог і цю дискусію. Слід повідомити, що "чорнобильська" лікарня разом з іншими лікарнями першої хвилі була визначена як головним санітарним лікарем, так і МОЗ. Ця лікарня на сьогоднішній день на пристойному рівні готова приймати хворих COVID-19 і їх лікувати. Що я пообіцяв чорнобильцям? Що після того, як буде відкрита друга хвиля лікарень, ми можемо це рішення переглянути. Додатково потрібно повідомити, що ніхто не змінює статус спеціалізованої лікарні як "чорнобильської", — розповів він.

За словами голови Харківської ОДА, чорнобильцям дадуть людину, яка буде допомагати їм лягти в лікарню і безкоштовно лікуватися.

"У цих нетипових умовах, в яких ми знаходимося, я повідомив, що ми готові на себе взяти відповідальність. І я готовий закріпити конкретну людину, яка зможе контактувати 24 години на добу з чорнобильцями та вирішити питання щодо можливості їх госпіталізації і безкоштовного лікування в інших медичних установах. Тому що одне з питань, яке обговорювалося сьогодні, це неможливість нібито лікуватися в інших лікарнях. Це не так, цю проблему ми вирішимо і обов'язково забезпечимо їм належну медичну допомогу", — підкреслив Кучер.

Один з корпусів лікарні відкрито для надання допомоги чорнобильцям.

"Одна частина лікарні вже сьогодні приймає і раніше була відкрита для чорнобильців. Тому говорити про те, що ми не реагуємо на їхні потреби в госпіталізації — теж не можна. Це як мінімум неправда", — пояснив голова Харківської ОДА.

Кучер додав — ситуація "перетягнена в політичну площину".

"Ми бачимо, що ця ситуація, вона підігрівається ззовні. Ми бачимо, що вона, власне, зараз перетягнена в політичну площину. І, на жаль, нашими чорнобильцями деякі політичні сили намагаються маніпулювати. Я хотів би звернутися до всіх, повідомити, що ми цінуємо ваш внесок. Але дуже прошу уважно ставитися до того, хто повідомляє вам про ті чи інші процеси, тому що в багатьох випадках вся та інформація, яку ви отримуєте, вона перекручена", — повідомив він.

Нагадаємо, сьогодні вранці під стінами Харківського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення по вулиці Новгородській почалася акція на знак протесту проти відкриття медзакладу для прийому хворих з коронавірусом.

Після полудня на територію "чорнобильської" лікарні на вулиці Новгородській змогли в'їхати кілька машин "швидкої" допомоги. З ранку тут чергувала поліція. Близько 100 мітингувальників не розходилися, чекаючи перших пацієнтів. У той момент, коли кілька найактивніших представників чорнобильців поїхали на прийом до голови ХОДА Олексія Кучера, на територію заїхали перші "швидкі". Під автомобіль намагалися кинутися чорнобильці, поліції довелося зняти з петель ворота для в'їзду "швидких".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.