Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Котельня пішла на карантин. У Харкові замерзають центральні райони

Фото:KHARKIV Today
Павлове Поле: на вулиці -20, в квартирах +10.

Сотні будинків на Павловому Полі і ближній Олексіївці залишилися майже без опалення. На котельні працює тільки один котел з п'яти, температура в квартирах опустилася до 10-13 градусів тепла.

З початку опалювального сезону два великі райони Харкова отримують тепло і гарячу воду з перебоями. Ситуація стала критичною два дні тому, коли в котельні тепломереж на вулиці Шекспіра вийшов з ладу черговий котел.

"Діти в трьох светрах сплять"

Аліна Ткаченко постить в соцмережі фото домашнього градусника. На ньому +14. Харків'янка живе з чоловіком і сином в 16-поверхівці на вулиці Дерев'янка. З початку опалювального сезону в квартирі жодного дня не було тепло настільки, щоб не включати обігрівач.

"Постійно включений калорифер, я вже боюся думати, які рахунки ми отримаємо за електрику. Син в дитсадок зараз не ходить, бо там ще гірше: в спальні 11 градусів тепла, діти в трьох светрах сплять", —  розповіла Аліна KHARKIV Today.

Вдома вся сім'я теж спить в одязі і в шкарпетках. Аліна і її домочадці вже звикли до холоду: опалювальний сезон в їх багатоповерхівці почався тільки в листопаді. Поки не вдарили 20-градусні морози, температура повітря в квартирі трималася на рівні 17-19 градусів — не тепло, але цілком терпимо. Останні чотири дні в Харкові різко похолодало, в будинку на Дерев'янка і в інших багатоквартирних будинках на Павловому Полі і Олексіївці стало нестерпно холодно.

градусник
Харків'яни в соцмережах змагаються, у кого холодніше в квартирі.

Служба "1562" на своєму Telegram-каналі запустила опитування про температуру повітря в квартирах. Під цим постом набралося більше 600 повідомлень обурених городян.

"На проспекті Науки, 49 знаходиться дитячий садок №19. Температура в садку — 9-11 градусів тепла, два обігрівачі працюють. Площа кімнати — майже 50 кв.м., дуже важко обігріти. Третій день вихователі просять залишити дітей вдома. А вдома, в сусідньому будинку на пр. Науки, 63 — 17 градусів тепла", — скаржиться харків'янка Ольга.

Подібні скарги пишуть жителі вулиць 23 Серпня, Єсеніна, Шекспіра, Ахсарова і багатьох інших. Всіх цікавить, коли в квартирах стане тепліше і зроблять тепломережі перерахунок за дні, коли городяни змушені були грітися електрикою. На останнє надії мало.

"Я живу в своїй квартирі шість років, і за останні чотири роки з опаленням такі перебої. З досвіду минулих років перерахунку ми не чекаємо", — говорить мешканка вулиці Єсеніна Інна Петрикова.

До рахунку за опалення в лютому додасться і велика сума в рахунку за електрику. Обігрівач в квартирі Інни Петрикової працює цілодобово.

З п'яти котлів працює один

Арктичний холод в квартирах на Павловому Полі і Олексіївці мучить мешканців цих районів кілька років. Найближчим часом, схоже, тепліше там не стане. Котельня "Харківських тепломереж" на вулиці Шекспіра, яка забезпечує теплом і гарячою водою будинки в цій частині міста, близько 10 років перебуває в аварійному стані.

"У 2013 році котельню збиралися закрити, але з якихось причин не закрили. Всі ці роки гроші на її ремонт майже не виділяли. З п'яти котлів працювали два, кілька днів тому один з них почав протікати, залишився лише один", — розповів KHARKIV Today депутат Харківської міськради Олександр Котуков, який після численних звернень мешканців району поспілкувався з керівництвом Шевченківської філії "ХТМ".

До следующего сезона греть будут только носки. Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today

Після того, як в строю залишився один котел, температура води на виході з котельні впала до 35 градусів (при нормі +90), тому так похолодало в квартирах. Співробітники тепломереж намагаються полагодити котел. Після того, як його запустять, температура теплоносія знову підніметься, але тільки до 65 градусів. Два працюючих котли з п'яти не зможуть нагріти теплоносій до норми. "Я сам виїжджав на цю котельню. Ситуація не з легких, але ми виправимо її", — дав невизначену обіцянку секретар міськради Ігор Терехов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тепло і гаряча вода в Харкові: хто, як і коли може підвищити тариф?

Кардинально поліпшити ситуацію не вийде до кінця опалювального сезону. Котельня потребує капітального ремонту. Гроші на це в бюджеті на 2021 рік не закладені. На початку лютого депутати міськради на сесії внесуть корективи до бюджетних витрат, але навіть якщо гроші дадуть негайно, почати ремонт до кінця опалювального сезону неможливо. Після того, як зламався котел, 125 житлових будинків вдалося перепідключити на ТЕЦ-5, але з іншими так вдіяти не вийде — немає технічної можливості. Так що жителям холодних кварталів залишається лише сподіватися на погоду. На щастя для них, синоптики прогнозують 10 градусів тепла вже до неділі.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.