Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Коронавірусний фронт. Як військові Харкова протистоять епідемії

Фото: Генштаб ВСУ
У Міноборони кажуть, що в зоні ООС коронавірусу немає.

Військовий госпіталь і університет імені Кожедуба стали вогнищами поширення CОVID-19. Частини та навчальні заклади ВСУ виявилися в зоні епідеміологічного ризику через високу концентрацію військовослужбовців і курсантів в палатах, казармах і гуртожитках.

Військовослужбовці не входять до групи ризику зараження коронавірусом: як правило, це фізично здорові і витривалі молоді або середнього віку люди. Проте 26 квітня в Харкові забили на сполох: у військовому госпіталі з'явилося п'ять пацієнтів і дев'ять лікарів з підтвердженим діагнозом.

Труднощі діагностики

Першими діагноз підтвердили двом військовим пенсіонерам. Вони надійшли в госпіталь в кінці минулого тижня з високою температурою, аналізи показали: у військових у відставці — пневмонія. Старшому з них більше 80 років, він знаходиться у відділенні невідкладної допомоги.

Пізніше діагноз підтвердився ще у трьох пацієнтів госпіталю, всі вони — з різних частин, але строковиків серед них немає. Більше того, в неділю 26 квітня прийшли аналізи медиків: виявилося, що коронавірусом хворі дев'ять лікарів лікарні, один з них в цей час перебував у відрядженні. Лікарі не повірили в свій діагноз, тому що почувають себе добре.
"Виникають сумніви в правильності тестування, тому ми відправили тести лікарів і пацієнтів в лабораторію до Києва. Ескпрес-тести, які ми робили відразу, показали негативний результат, проби ПЛР підтвердили коронавірус", — розповів начальник військово-медичного клінічного центру Північного регіону Юрій Подолян .28 квітня прийшли деякі дані з Києва. У п'яти лікарів виявився негативний результат на коронавірус, ще два діагнози повинні підтвердити або спростувати протягом доби. По двох  лікарях дані повторних аналізів очікують цього тижня: вони живуть за містом, тому проходили повторне тестування пізніше інших.

лаборатория
Харківська та київська лабораторії показали різні результати аналізу на коронавірус у військових медиків. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

На самоізоляції вдома зараз знаходяться 18 медиків з військового госпіталю: дев'ять з підтвердженим діагнозом і дев'ять контактних. Вони повернуться на роботу в тому випадку, якщо повторний аналіз в київській лабораторії виявиться негативним.

Військовий госпіталь, як і інші медичні установи, має велику потребу в одноразових масках, рукавичках і захисних костюмах. Але, все-таки, ситуація у військових медиків краща, ніж у їхніх громадянських колег — допомагають волонтери. Добровольці зараз возять маски і костюми до багатьох лікарень, але при госпіталі волонтери працюють з 2014 року. Організація "Сестра милосердя" спочатку забезпечувала поранених бійців продуктами і предметами першої необхідності. Зараз волонтери переключилися і на коронавірусний фронт.

"Нам привезли восьмишарові маски для медиків, вчора волонтери передали респіратори, сьогодні принесли захисні костюми, їх вистачило на все відділення, ми чекаємо ще одну партію костюмів. Головне зараз, щоб хлопці, не дай Бог, не потягнули нічого на фронт", — розповіла KHARKIV Today волонтер Ярина Чаговець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харківській області будуть розслідувати зараження коронавірусом серед медиків

"Сестри милосердя" кажуть, що ще з 17 березня почали вживати заходів обережності. Посилки для бійців забирають тільки на КПП в масках і рукавичках, потім обробляють їх санітайзером і залишають у своїй кімнаті на деякий час "відстоятися". У палати до військових волонтери зараз не ходять, і до себе в кімнату на посиденьки з чаєм і кавою не пускають. Щоб забирати передачі, бійці делегують одну людину з відділення.

Військова муштра в епоху пандемії

Національний університет повітряних сил ім. Кожедуба ввів "коронавірусне обмеження" ще до того, як вся Україна і Харків разом з нею сіли на карантин. З 10 березня в університеті скасували всі масові заходи — концерти і збори, курсантів перестали відпускати у звільнення. Не допомогло: військовий вуз став одним з осередків зараження CОVID-19.

Ще 18 квітня там зафіксували перший випадок: діагноз підтвердився у співробітниці університету. На 28 квітня захворів ще один співробітник і курсант. Проте, майбутніх льотчиків з казарм по домівках не відпустили, вони продовжують вчитися.

"Статут не дозволяє відпустити військовослужбовців на віддалене навчання, тому вони живуть в казармах. Навчальний процес скорегували таким чином, щоб максимально розбити їх по групах. У цей час випускники повинні їхати на практику в ті частини, де вони будуть служити далі. Зараз в частинах карантин, а ще транспорт не ходить, тому передвипускну практику вони проходять в Чугуєві на військово-тренувальному комплексі, живуть вони там в наметовому містечку", — повідомив KHARKIV Today прес-офіцер Міноборони в Харківській області Віталій Саранцев.

Частину курсантів вже під час карантину відвезли для проходження практики на аеродром у Василькові Київської області.

Продовжують навчатися і курсанти Академії Нацгвардії. Більше того, кожен день вони виходять на вулиці Харкова патрулювати місто разом з поліцейськими, а повертаються назад в гуртожиток, де живуть по шестеро осіб в кімнаті, тому шансів заразитися коронавірусом у них навіть більше, ніж у "кожедубівців", але запобіжні заходи, кажуть в академії, серйозні.

"Раніше ми дозволяли старшокурсникам жити в місті, але з початку карантину всіх перевели в гуртожиток. За рахунок автобусів академії весь персонал возимо на роботу, визначили маршрути, збираємо всіх в певних точках, після повернення в автопарк автобуси обробляють, всім на КПП вимірюють температуру. Курсанти перед чергуванням отримують нові маски та рукавички, після повернення їм теж вимірюють температуру", — розповів KHARKIV Today пресофіцер Національної академії НГУ Олексій Лебідь.

курсанты
Курсанти академії Нацгвардії відзначили Великдень в казармах. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Раніше всі курсанти збиралися в одній їдальні, але зараз в академії відкрили ще два пункти харчування, щоб менше людей збиралися в одному місці.

На відміну від військових вузів, Харківський університет внутрішніх справ поступив, як цивільний: відправив курсантів по домівках на онлайн-навчання. Так само зробили і в Кадетському корпусі. Гімназія-інтернат хоч і готує дітей до вступу до військових вишів, підпорядковується Міністерству освіти, кадетів перевели на віддалене навчання.

"Більшість дітей поїхали додому ще 13 березня, у нас 40% іногородніх кадетів. Зараз вони на дистанційному навчанні: мами плачуть, вони звикли, що 24 години їхні діти у нас, а зараз вони вдома. Може бути, в кінці травня ми зберемо їх днів на 10", — повідомив KHARKIV Today начальник Кадетського корпусу Олексій Середа.

Він сподівається, що на початку червня Міносвіти дозволить вивезти десятикласників на традиційні військові збори.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.