Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Коронавірус: карантин у світі може тривати до півтора року

Фото: EPA
Фото: EPA
KHARKIV Today починає публікувати матеріали, в яких вчені всього світу описують етіологію COVID-19, розповідають про його агресивність і наслідки для економіки різних країн.

Вчені прогнозують, що карантин у тому чи іншому вигляді триватиме до півтора року.

Коронавірус вже поширився по всьому світу. Інфекція вже є в кожній країні, де є тести. Вакцини досі немає і, за попередніми підрахунками, з'явиться вона не раніше ніж через рік-півтора. Хтось до цього часу думає, чи слід обмежувати соціальні контакти. Тут відповіді на кілька запитань про агресивний COVID-19.

Група британських епідеміологів на чолі з Нілом Фергюсоном з Імперського коледжу в Лондоні дійшла висновку, що відмова від жорстких карантинних заходів у боротьбі з епідемією коронавірусу призведе до того, що в розвинених країнах на одне місце в реанімації претендуватимуть вісім хворих — і це в кращому випадку.

До недавнього часу наукове співтовариство розглядало дві стратегії боротьби з епідемією:

  • Стратегія стримування, що передбачає закриття шкіл, домашній карантин з ізоляцією і заборона на вихід з дому без необхідності. Суть цього підходу в тому, щоб не дати захлинутися системі охорони здоров'я від експоненціального зростання хворих, яким потрібні місця в палатах інтенсивної терапії, апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ) і інші обмежені ресурси.
  • Стратегія пом'якшення, яка також включає в себе організацію карантинів для хворих і пропаганду соціального дистанціювання, але не має на увазі закриття шкіл або виробництв. Ідея в тому, щоб "дозволити пожежі повільно прогорати", таким чином позбавляючи вірус "палива", а кінцева мета — якомога швидше сформувати колективний імунітет з людей, які вже перехворіли, не допустивши при цьому перевантаження лікарень.

Епідеміологи підкреслюють, що друга стратегія призведе до серйозного перевантаження системи охорони здоров'я. "Крім того, навіть якщо б всі пацієнти отримали при цьому можливість лікуватися, ми прогнозуємо майже 250 тисяч смертей (від ускладнень коронавірусної пневмонії) у Великобританії і 1,1—1,2 мільйона смертей в США",— йдеться в дослідженні.

Більш жорсткий варіант карантину, навпаки, дозволить уникнути колапсу, але триватиме дуже довго — до листопада 2020 року. А після, коли люди повернуться до звичного життя, відбудеться вторинний спалах епідемії, куди більш жахливий за своїми масштабами, ніж той, що ми маємо сьогодні.

У зв'язку з цим вчені розробили третій, проміжний варіант, який являє собою більш м'яку стратегію із "включеннями" і "виключеннями" найжорсткіших заходів при перевищенні порогової кількості хворих в палатах інтенсивної терапії на тиждень. Такий варіант затягнеться надовго, але він дозволить врятувати систему охорони здоров'я від колапсу, а його наслідки будуть не настільки згубними для економіки, як варіант виключно жорстких заходів. При цьому виникає серія спалахів захворювання, які стартують і спадають кожні кілька місяців, а в цілому такий сценарій триватиме до того часу, поки не буде розроблена вакцина від коронавірусу — за прогнозами вірусологів, статися це повинно через 12-18 місяців.

У проміжках між сплесками від найжорсткіших заходів можна відмовитися, однак у середньому вони все одно залишаються в силі майже дві третини часу.

Брак ШВЛ

Найчастішою причиною смерті пацієнтів, заражених коронавірусом, є ускладнення, викликані вірусною пневмонією. В умовах, коли кількість апаратів ШВЛ обмежена, відсутність жорстких карантинних заходів може призвести до неконтрольованого зростання кількості загиблих. А нестача цих пристроїв спостерігається на сьогоднішній день по всьому світу.

Як пише BBC news, засновник компанії "Тесла" Ілон Маск пообіцяв переобладнати частину обладнання своїх автомобільних заводів під виробництво ШВЛ, якщо в Америці виникне їх нестача. На це мер Нью-Йорка відповів в "Твіттері", що в країні вже є гостра нестача — Маск пообіцяв "включитися".

Наслідки карантину

В американському журналі Foreign Affairs опублікована стаття відомого сербсько-американського економіста Бранко Мілановіча, в якій він пише, що економічна криза, викликана коронавірусом, може привести до корінних змін в світовій економіці і поверненню частини населення планети до натурального господарства.

Це процес може нагадувати розпад і занепад Римської імперії в перші століття нашої ери, і вся економічна політика розвинених країн повинна будуватися навколо боротьби з таким сценарієм, вважає Мілановіч.

"Світ стикається з перспективою глибокого зсуву: повернення до природної, тобто самодостатньої економіки. Це зрушення є повною протилежністю глобалізації. У той час як глобалізація тягне за собою поділ праці між різнорідними економіками, повернення до природної економіки означає, що країни будуть рухатися до самозабезпечення ", — йдеться в статті.

За його словами, якщо криза продовжиться, то глобалізації може прийти кінець.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.