Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Коронавірус і відсутність альтернативи. У Харківській області поставили антирекорд явки на вибори

Тільки кожен четвертий виборець 179 округу дійшов до урни.

15 березня відбулись проміжні вибори до Верховної Ради в 179 окрузі. У них взяли участь лише 27,5% виборців.

Всього кілька місяців тому, влітку 2019- го, цей округ продемонстрував одну із найвищих явок в області. Тоді голосувати прийшов 51% виборців.

Вибори без вибору

Проміжні вибори в 179 окрузі виявилися найменш численними в історії голосування за кандидатів в нардепи в Харківській області. Менше було тільки на деяких виборах в об'єднані територіальні громади.

"Проміжні вибори набагато менше мобілізують людей, ніж загальнодержавні, де є інформування виборців та політична реклама по центральних каналах ЗМІ. Як приклад, в 2015 році проходили проміжні вибори в 205 мажоритарному окрузі в Чернігові, де явка також склала до 30%", — розповіла KHARKIV Today політолог Юлія Біденко.

Виборців могло б бути більше, якби кандидатка від "Слуги народу" Вікторія Алексейчук за два тижні до голосування не  знялася з виборчих перегонів, перетворивши ситуацію в вибори без вибору.

"Головна причина низької явки — безальтернативність результату. Навіщо йти, якщо результат визначений заздалегідь",— пояснює політолог Антон Авксентьєв.

Із виборців, які прийшли, більшість  проголосували за Юлію Світличну. Вона була найбільш пізнаваною кандидаткою в окрузі як колишня голова облдержадміністрації. Опитування ще за місяць до виборів показали її лідерство з великим відривом (62% в дослідженні групи "Рейтинг"). Вранці 16 березня ЦВК опрацювала 88% протоколів, за Світличну віддали голоси 76% виборців. Несподівано високий результат продемонструвала Вікторія Пташник від "Європейської Солідарності", яку до виборів на окрузі зовсім не знали — 8,2%. Здивувала також Яна Світлична, яку багато хто називав технічним кандидатом через прізвище. Вона опинилася на четвертому місці, набравши трохи менше 2,5% голосів.

За прогнозами "ОПОРИ", остаточний результат ЦВК оголосить через 2-3 дні. 

Маски надягали перед журналістами

Другою важливою причиною низької явки виборців став зловісний коронавірус.

"В Україні зараз оголошено карантин, тому велика кількість жителів округу вирішили не ризикувати зайвий раз і залишитися вдома", — розповів координатор громадянської мережі "ОПОРА" в Харківській області Микола Зінченко.

Незважаючи на побоювання, що члени виборчих комісій в масовому порядку відмовляться працювати на ділянках, де багато людей, такого не сталося. За даними "ОПОРИ", через карантин комісії покинули всього до десяти чоловік. Дільничні комісії працювали в мінімальному складі, але не тому, що члени злякалися коронавірусу, а тому, що людей спочатку було мало — кандидати дуже неохоче делегували в комісії своїх представників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори в 179 окрузі: кандидати витратили на рекламу в мережі 9000 доларів. У лідерах - Світлична

12 березня ЦВК постановила для безпеки голосування вжити заходів проти коронавірусу: дезінфікувати ділянки, а всім членам комісій — надіти маски. Дезінфікували, за словами спостерігачів, старанно: протерали поверхні спиртовими розчинами і кожні 4 години мили підлогу. Вибори на 179 окрузі стали найчистішими — якщо не в прямому, то в переносному сенсі. А ось маски носили неохоче.

"Маски на обличчя і рукавички на руки роздали кожному члену ТВК, але були випадки, коли маски надягали лише тоді, коли на ділянку заходили журналісти",— говорить Микола Зінченко.

По ділянках для голосування їздили бригади медиків із безконтактним термометром і вимірювали температуру членам комісій, спостерігачам та навіть кандидатам.

Завдяки малочисельності виборців, порушень теж було менше, ніж зазвичай. Спостерігачі відзначили, що агітацію зі стовпів і дошок оголошень ніхто і не подумав знімати, крім того, на одній ділянці пошкодили плакати кандидатів Швайки і Музиченко. Порушень, через які вибори могли б визнати недійсними, не було.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.