Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Колишній військовий прокурор заперечує версію вибуху з-під землі на складах в Балаклії

Колишній військовий прокурор Віктор Чумак впевнений, що зробити закладки, які мають велику вагу, в землю було неможливо.

Колишній військовий прокурор Віктор Чумак впевнений, що зробити закладки, які мають велику вагу, в землю було неможливо.

Згідно зі звітом Тимчасової слідчої комісії ВР, причиною вибухів на складі боєприпасів в Балаклії в березні 2017 року не був безпілотник, а підрив місця відкритого зберігання боєприпасів. Вибух стався тому, що в ґрунт поглибили вибухові речовини.

Коли збирали Тимчасову слідчу комісію, військовий прокурор на той час Віктор Чумак зібрав всю слідчу групу щодо вибухів на арсеналі в Балаклії і вважає версію, озвучену нардепами, через півроку роботи, неможливою. Про це Чумак написав на своїй сторінці в Facebook.

"Так ось версія "закладок в ґрунт" була повністю відкинута. Зробити багатокілограмові закладки на території арсеналу, щоб це ніхто не помітив, неможливо. Є й інші докази щодо того, що перші вибухи були не з-під землі. З усією повагою ставлюся до експертів Харківського інституту судових експертиз імені Бокаріуса, але аж ніяк не розумію навіщо заплутувати і так не просте розслідування", —повідомив колишній військовий прокурор.

Він додав, що дізнавався в прокуратурі про зміни в версії причини вибухів в Балаклії. Однак там йому відповіли, що "самі в прострації від цих заяв".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комісія ВР назвала причину вибухів у Балаклії. Це не безпілотник

Раніше нардеп Давид Арахамія, який очолює Тимчасову слідчу комісію повідомив — форма воронки була правильною, а складові боєприпасу були знайдені на дні, а не на поверхні.

"ТСК просто всім на прикладі однієї з 10 воронок показала, що механізм вибуху був зрозумілий ще в квітні 2017 року. Так як експерти використовували матеріали самої кримінальної справи, які просто лежали в Харківському СБУ. І ніяким безпілотником там не пахло з самого початку. Згідно з висновками експертів, про це мінімум говорить правильна форма воронки (гострий прямокутний край) і те, що три складові кумулятивно-фугасногої заряду (тротил, гексоген, ТЕН) знайдені саме на дні воронки, а не на поверхні, на місці, де зберігалися 125 мм танкові снаряди", — пояснив Арахамія.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.