Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Хто спонсорує партію Шарія в Харкові

Фото: Нацкорпус
Сім'я екс-нардепа Кацуби створила схему фінансування "Партії Шарія".

Гроші "Партії Шарія" надходять від дев'яти фірм, пов'язаних з династією Кацуба.

Сім'я колишнього народного депутата Володимира Кацуби через власних менеджерів сформувала ланцюг фінансування "Партії Шарія" напередодні парламентських виборів, — повідомили  в Харківському антикорупційному центрі.

Антикорупційники виявили першу ниточку за адресою будівлі, яку використовує партія в якості свого штабу — вулиця Суздальські Ряди, 9. Варто відзначити, що голова обласної організації партії — Наталія Гордієнко, колишня дружина Володимира Кацуби.

За вказаною адресою зареєстровані кілька фірм, засновники яких перераховують гроші партії. Зокрема, Comterra Limited BT і Bautex LTD.

"За даними британського бізнес-реєстру, бенефіціаром цих фірм є Дарина Гасан. Її батько, Олександр Цупило, був якраз помічником нардепа Кацуби. Раніше бенефіціаром британських фірм була Наталія Гордієнко (Кацуба)", — пояснили в ХАЦ.

Відзначимо, що в 2017 році Кацуба продав свій бізнес — акції чотирьох підприємств майже на 5 мільйонів гривень (серед них — "Павлоград ДТ", "Бетонікс`" і "Дергачівське заводоуправління") — Наталії Цупило, родичці Олександра Цупила.

Експерти ХАЦ припускають, що змінити власників довелося через кримінальні провадження щодо членів сім'ї Кацуба. Зокрема, молодший син Кацуби, Олександр, визнав себе винним у привласненні державних коштів та компенсував державі 100 мільйонів гривень, тоді як збитки склали понад мільярд доларів. Нагадаємо, в 2012-2014 роках він був заступником голови "Нафтогазу".

Хто ще пожертвував гроші "Партії Шарія":

  • Яна Гордієнко — засновник фірми "ВК Авто", розташованої в будівлі партії. Сума склала 286 тисяч гривень. У "ВК Авто" є співзасновник — "Вікторія ВТ", яка входить в Katsuba Corporation;
  • Галина Хлонь — засновник "Вікторії ВТ", 790 тисяч гривень;
  • Богдан Ільгар Огли Жихарєв — директор громадської організації "Харківщина разом", майже півмільйона гривень;
  • Олена Грінченко — директор "Торгопт", півмільйона гривень. Засновник цієї фірми — Наталія Гордієнко. На Грінченка оформлена фірма "Місана", у якій збігається номер телефону з "Ампір-2008";
  • Євгенія Ульянченко — директор "Ампір-2008", сотні тисяч гривень;
  • Віталій Ворона — фірма "Крас", 300 тисяч гривень;
  • Меланія Тертишник — уповноважена особа "ДТ-Сервіс", 400 тисяч гривень.

Як писав KHARKIV Today, представники Нацкорпусу виходили на акцію до будинку, де, на їхню думку, живуть спонсори "Партії Шарія"

Нагадаємо, Кацубу затримали за звинуваченням в розкраданні в системі "Нафтогазу" за часів Януковича. За версією слідства, Кацуба-молодший допоміг компанії Курченка "Газ України 2020" вкрасти у держкомпанії пального на суму до 500 мільйонів гривень (близько 63 мільйонів доларів за курсом того часу). Пізніше Кацуба став співпрацювати зі слідством, через деякий час його відпустили

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.