Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харків'ян запрошують на ярмарок гендерних проєктів, де можна політати на повітряній кулі

У парку Перемоги презентують проєкти про гендерну рівність.

Дві повітряні кулі будуть піднімати в небо харків'ян, які добре знайомі з гендерною проблематикою.

20 лютого в парку Перемоги (проспект Тракторобудівників, центральна алея) пройде ярмарок гендерних проєктів. Учасники зможуть познайомитися з гендерними проєктами, взяти участь у квесті та вікторині. Переможці отримають приз у вигляді польоту на повітряній кулі.

"Це буде презентація проєктів. Але під час цього всього буде квест і вікторина. Переможці зможуть піднятися на кулі. Ми не зможемо покатати всіх, хто захоче, тому вирішили, що потрібно їх якось відбирати — наскільки люди знайомі з гендерною проблематикою і жіночою історією. Це буде бонус", — пояснила менеджерка проєкту" Центр гендерної культури як платформа для розширення прав і можливостей жінок і молоді" Тетяна Чернецька.

Ярмарком гендерних проєктів організатори хочуть привернути увагу харків'ян до необхідності впровадження рівності жінок і чоловіків в сучасному світі. Презентувати будуть гендерні ініціативи і міні-проєкти, які створювали протягом року. Учасниками стануть школи з Харкова і області. Сьогодні в школах регіону є 12 центрів гендерної освіти. Один з таких створили в Харківській загальноосвітній школі №26.

"Ми приєдналися до гендерної освіти в Україні в 2018 році. Спочатку для нас "гендер" звучало майже лайливо."Гендер" дорівнювало "стать". Але це не так, тепер знаємо. Пройшли навчання в Харкові, під час проєктів (це проєкти "365 жіночих історій", гендерно-чутливі уроки). З червня 2020 року в нас в школі працює гендерний центр. Він дозволяє проводити просвітницьку роботу з батьками, учнями, вчителями. Ми вживаємо фемінітиви, освітній гендерно-чуттєвий простір, є відповідні плакати", — розповіла директорка школи №26 Олена Золотоверха.

Завтра на ярмарку гендерних проєктів цю школу презентуватиме тренер, практичний психолог Олена Захарова. Які саме це будуть проєкти, в школі поки не розкривають інтриги.

Харків'ян познайомлять з проєктом "Агентство творчих ідей", який створили жінки-переселенці. Вони проведуть майстер-класи. Жінки-художниці з порушеннями слуху представлять виставку "Прозора".

З парку Перемоги будуть відправлятися дві повітряні кулі. Як пояснив президент громадської організації "Харківська обласна федерація повітроплавання" Микола Степанов, під час ярмарку гендерних проєктів харків'яни побачать, що дівчата здатні управляти повітряними кулями нарівні з хлопцями.

"За останні роки у нас був великий досвід і в спорті, і в навчанні. Те, що ми робили всі ці роки, виявляється, це і була гендерна спрямованість. Наприклад, в суддівській колегії України з повітроплавного спорту — наша Валерія Пономаренко, — пояснив Микола Степанов. — Зараз з 8 пілотів в Харкові троє — це дівчата. Завтра побачите, скільки у нас жінок бере участь в цьому заході, побачите теплові аеростати до 30 метрів заввишки і 20 завширшки".

Вхід на ярмарок гендерних проєктів — безкоштовний. Він триватиме з 11:00 до 14:00.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.