Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківський суд відправив ексмера Слов'янська Штепу під домашній арешт

Фото: Констянтин Чегринський / KHARKIV Today
Украина заплатит экс-мэру Славянска Штепе 3700 евро по решению Евросуда. Фото: Константин Чегринский / KHARKIV Today
Нічний домашній арешт обрали Нелі Штепі, яка до цього три роки перебувала на волі без запобіжного заходу.

Прокурор просив цілодобовий домашній арешт для Нелі Штепи, суд задовольнив клопотання частково. Сама обвинувачена рішення називає політичним.

20 січня Орджонікідзевський районний суд Харкова обрав запобіжний захід обвинуваченій в посяганні на територіальну цілісність і створенні терористичної організації ексмеру Слов'янська Нелі Штепі у вигляді нічного домашнього арешту до 19 березня 2021 року (з 22:00 до 5 ранку). Відповідне рішення суду опублікував один з адвокатів Штепи Олександр Тананакін на своїй сторінці Facebook.

Крім того, сьогодні Орджонікідзевський районний суд Харкова завершив підготовче провадження та призначив розгляд кримінального провадження на 10:30 28 січня.

Адвокат Олександр Тананакін зазначив, що його підзахисну харківський суд повторно відправив під нічний домашній арешт, незважаючи на рішення Європейського суду, і пригрозив наслідками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винний в смерті Кушнарьова покинув Україну і живе в Швейцарії — ЗМІ

"Думаю, що поки буде розглядатися ця справа, яка давно перестала бути кримінальною, ми встигнемо виграти ще один процес у Європейському суді з прав людини, але вже на іншу суму і з іншими юридичними наслідками", — написав Тананакін.

Сама Неля Штепа просила в суді особисте зобов'язання. На її думку, рішення мало політичні мотиви, про його винесення обвинувачену попереджали.

"За останній тиждень мене тричі попереджали, що якщо я не підтримаю кандидатуру Алтуніної (прим. — Ольга Алтуніна, народилася в Харкові, живе в Слов'янську) на посаду секретаря міськради і не перестану розбиратися в діяльності міського голови за останню каденцію, то мені оберуть домашній арешт. Я не повірила і послала їх за всім відомою адресою. І ось — ура", — написала Штепа на своїй сторінці Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокуратура оскаржить запобіжний захід для підозрюваних у смертельній ДТП на Гагаріна

Як писав KHARKIV Today, Штепу затримали 13 липня 2014 року. Вона перебувала в СІЗО до 20 вересня 2017 року, після чого обвинувачену відправили під домашній арешт. Їй інкримінують вчинення кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, які спричинили загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи організації) Кримінального кодексу України. У 2018 році продовжувати запобіжний захід не стали, Штепа залишалася на волі.

У 2019 Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити Штепі компенсацію в розмірі 3 600 євро. На місцевих виборах восени 2020 року Штепа балотувалась в мери Слов'янська, однак не пройшла, стала депутатом Слов'янської міської ради.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.