Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківським школам і дитсадкам роздадуть третій мільйон масок

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Засоби захисту обіцяють роздати не тільки дітям, співробітникам шкіл і дитсадків, а й батькам.

Крім масок, до нового навчального року підготували безконтактні термометри і деззасоби.

Мільйон масок втретє дадуть школам, дитячим садам, закладам позашкільної та професійно-технічної освіти. Засоби захисту розраховані на кожного співробітника, учнів і батьків. Також за рахунок міського бюджету навчальні заклади забезпечать безконтактними термометрами і дезінфікуючими засобами. Про це повідомила директор департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко.

За її словами, серед обов'язкових санітарних заходів — масковий режим, дезінфекція приміщень, прибирання та провітрювання. Хоча батькам не можна заходити в приміщення, на території навчального закладу вони обов'язково повинні перебувати в масках. За їх бажанням діти середнього і старшого віку можуть носити засоби захисту на вулиці, але на заняттях будуть без масок.

Деменко уточнила — школи розробляють нові правила безпеки. Наприклад, для дітей можуть відкрити не один вхід, а відразу декілька, щоб в учнів різних вікових груп було мінімум контакту. У планах проводити лекційно-семінарські заняття в актових залах і методичних кабінетах, а також змінити графіки перших уроків і перерв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Міносвіти розповіли, як школярі святкуватимуть 1 вересня

"Будемо створювати максимально гнучкий режим роботи, щоб діти, наприклад, приходили не в один час. Далі можна проводити в різний час зміни, щоб уникнути скупчення дітей у їдальні. Перші класи поїли окремо, другі — в інший час і так далі. Все це ми наполегливо рекомендуємо навчальним закладам", — пояснила Ольга Деменко.

Яку кількість масок роздадуть кожному учню і батькам цього разу — не повідомляється. У минулі рази міськрада роздавала маски з розрахунку по три штуки на одну сім'ю, при цьому кількість дітей в сім'ї не враховувалася. Так, якщо в сім'ї було троє дітей, батьки могли залишитися без засобів захисту. Для довідки, Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує міняти маску через дві-три години постійного використання.

Відзначимо, з 1 вересня заходити до школи і виходити на перерви учні будуть в засобах захисту, вчителі повинні міняти маски кожні три години, дирекції шкіл необхідно забезпечити всі класи засобами для дезінфекції рук, купити паперові рушники або сушарки для рук, а також поставити контейнери для утилізації масок. У департаменті освіти говорили, що батьки не зобов'язані купувати все це за свої кошти.

Раніше тимчасові рекомендації по організації навчання в школах, коледжах і університетах дав головний санлікар Віктор Ляшко. Серед них — вхід до приміщення в масці і розмітка в коридорах для двостороннього пересування.

Як писав KHARKIV Today, перші два мільйони масок в Харкові роздали в квітні. Перший мільйон засобів захисту купили за гроші резервного фонду (14 мільйонів), на другий витратили гроші (12,5 мільйона гривень), за які хотіли купити апарат ШВЛ.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.