Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківська область не відступить від свого варіанту Перспективного плану формування територій

Кабмін погодив альтернативний план об'єднання ОТГ, який в регіоні не затверджували.

Кабмін погодив альтернативний план об'єднання ОТГ, який в регіоні не затверджували.

Харківська область наполягає на іншому варіанті Перспективного плану формування територій громад. Про це заявив губернатор Харківської області Олексій Кучер, який був узгоджений і поданий до Києва. Перед затвердженням плану були проведені консультації і зустрічі з жителями створених і перспективних ОТГ. Потім його затвердила міжвідомча робоча група на рівні області, яка врахувала "всі позиції громад". Після цього план захистили на засіданнях робочих груп при Міністерстві регіонального розвитку.

"Саме в такому вигляді проєкт розпорядження був узгоджений Харківською ОДА. Ми точно не будемо міняти свою позицію щодо формування ОТГ. Адже це — не позиція обласної влади, це —позиція людей, жителів громад, — зазначив Кучер. — Я хочу підкреслити, що процес ще триває. Ми відстоюємо позиції громад і той варіант Перспективного плану, який був затверджений нами в Харкові".

У ХОДА нагадали: проєкт Перспективного плану затвердили 31 січня 2020 року на засіданні Міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового і районного рівнів Харківської області. А 7 лютого 2020 року Харківська область подала його на розгляд Кабінету міністрів.

27 лютого і 6 березня 2020 року ХОДА отримувала проєкт розпорядження Кабінету міністрів України "Про затвердження Перспективного плану формування територій громад Харківської області". Проекти були узгоджені.

"Обидва рази проєкти були узгоджені облдержадміністрацією без зауважень, оскільки в зазначених проєктах розпоряджень склад ОТГ в повній мірі відповідав редакції, спрямованій на розгляд Кабінету міністрів України листом від 7 лютого 2020 року", — відзначили в ХОДА.

10 квітня після погоджувальної онлайн-наради з питання врегулювання розбіжностей по проєкту Перспективного плану формування територій громад Харківської області ХОДА відправила до Мінрегіону лист про узгодження позицій щодо проєкту розпорядження Кабміну.

"У протоколі ОДА наполягала саме на тій конфігурації проєктних ОТГ, яка була узгоджена обласною державною адміністрацією листом від 12 березня 2020 року № 01-47 / 2234", — сказано в повідомленні.

Нагадаємо, 15 квітня на засіданні Кабінету міністрів України затвердили Перспективний план формування територій громад Харківської області. Згідно з ним, в області створять 56 громад.

Однак Харківська область заявила, що подавала інший варіант Перспективного плану формування територій громад. Відмінності відбулися за чотирма громадам: Біляївською, Первомайською, Нововодолазькою та Мереф'янською.

Так, в документі, опублікованому нардепом Олексієм Гончаренком, який прийняв Кабмін, до складу Біляївської ОТГ входять громади — Суданська, Закутноівська, Миронівська і Роздольська. Однак рішення про об'єднання в Біляївську ОТГ ще в минулому році прийняли сім сільських рад. Крім зазначених, до її складу увійшли — Верхньорільська, Дмитрівська та Красненьківська громади. У підсумку ці три виявилися в списку Первомайської ОТГ.

Нестикування сталося і з формуванням Нововодолазької ОТГ. У документі, прийнятому Кабміном, в складі Нововодолазької ОТГ такі громади: Нововодолазька, Бірківська, Знам'янська, Одринська, Ордівська, Просянська, Сосонівська, Староводолазька. Однак раніше, відповідно до Перспективного плану, затвердженого Харківською обласною радою, в Новодолазьку ОТГ входили ще дві громади — Ватутінська і Рокитнянська, які зараз опинилися в Мереф'янській ОТГ.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.