Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Кернес в "Шаріте": чим знаменита берлінська клініка

Що собою являє лікарня, в яку напередодні пізно ввечері транспортували Геннадія Кернеса.

Геннадій Кернес  не єдиний політик, який довірився фахівцям берлінської клініки "Шаріте".

У середу, 16 вересня, мер Геннадій Кернес на кортежі з "швидких" прибув до міжнародного аеропорту "Харків". Там його чекав літак Bombardier Challenger авіакомпанії FAI rent-a-jet. На ньому Кернес вилетів з Харкова о 21:54, а вже о 00:07 за київським часом приземлився в аеропорту "Flughafen Berlin-Schönefeld" під Берліном. Звідти харківського міського голову доставили в знайому українцям клініку "Шаріте", розташовану в німецькій столиці. KHARKIV Today розбирався, що це за лікарня і чому сильні світу цього воліють лікуватися саме там.

Одна з найстаріших клінік Німеччини і Європи

Клініка — одна з найстаріших в Європі. Її заснували в 1710 році, і спочатку вона була чумних лазаретом.

Сучасну назву "Шаріте" (або "Charité", що з французької перекладається як "любов до ближнього, милосердя"), клініка має з 1727 року.

Сьогодні "Шаріте" — університетський медичний комплекс, який складається із сотні клінік та інститутів, об'єднаних в 17 "Шаріте"-центрів. У ньому працюють більше 10 тисяч співробітників, які за рік обслуговують близько мільйона пацієнтів. Річний оборот клініки — майже мільярд євро.

с
"Шаріте " найстаріший традиційний медичний заклад в Німеччині.

Більша частина німецьких нобелівських стипендіатів з медицини та психології працюють саме в "Шаріте".

Лікуватися до "Шаріте" їдуть з усього світу

У клініці лікуються не тільки рядові німці, а й відомі люди. Так, канцлер Німеччини Ангела Меркель прооперувала там коліно, а президент ФРН Франк-Фальтер Штайнмаєр став в ній донором нирки для своєї дружини.

Часті гості "Шаріте" — опозиційні політики з інших країн. Саме тут в 2014 році, після виходу з Качанівської колонії, лікувалася Юлія Тимошенко. У клініці їй поставили діагноз "зрушення міжхребцевих дисків" — ексголова уряду України була не в змозі пересуватися без інвалідного крісла.

У 2018 році учасник російської групи Pussy Riot Петро Верзілов після отруєння і декількох днів, проведених в токсікореанімаціі лікарень Москви, був переправлений до берлінської клініки — там його і поставили на ноги.

У 2020 році Верзілов домовився про лікування в "Шаріте" опозиціонера Олексія Навального, якому раптово стало погано в літаку Томськ — Москва. Саме німецькі лікарі дійшли висновку, що опозиціонер був отруєний речовиною типу "Новачок".

а
Російський опозиціонер Олексій Навальний в клініці "Шаріте".

Раніше подібною речовиною у Великобританії отруїли військового розвідника Сергія Скрипаля та його дочку. Вердикт співробітників клініки по Навальному привів до істотного похолодання німецько-російських відносин.

До слова, з Навальним у Геннадія Кернеса є всі шанси зустрітися — російського опозиціонера досі не виписали. Більш того, в Берлін харківського міського голову доставляли тим же бортом, що і Навального, якщо вірити даним сайту Flightradar24.

Лікувалися в "Шаріте" і такі історичні особистості, як останній генсек ЦК КПРС Михайло Горбачов і міністр закордонних справ СРСР Едуард Шеварднадзе.

Допомогти німецькі лікарі змогли не всім — так, в ніч на 1 травня в клініці помер поранений снайпером у вересні 2015 року боєць 57-ї мотопіхотної бригади Єгор Замета зі Збройних сил України.

Чому саме "Шаріте"?

Крім того, що в клініці працюють провідні німецькі фахівці в області медицини, вона оснащена передовими технологіями. Як приклад можна привести робота-хірурга Da Vinci, який проводить хірургічні операції — головним чином, гістеректомії і простатектомії.

в
Робот-хірург Da Vinci.

Ціни в "Шаріте" — досить високі. Одна лише консультація фахівця обійдеться мінімум в 400 євро. Аналізи — ще дорожче.

Так, проведення комплексу лабораторних досліджень буде коштувати від 1000 євро, УЗД — від 300 євро, МРТ — від 400 євро.

Що стосується операцій, то тут ціни і зовсім недоступні для середньостатистичних українців.

Вартість заміни тазостегнового суглоба стартуватиме від 18 000 євро, аортокоронарного шунтування — від 20 000 євро, роботизованої простатектомії — від 22 000 євро, операції при пухлині спинного мозку — від 30 000 євро, ендоскопічного видалення аденоми гіпофіза — від 25 000 євро.

Геннадія Кернеса перевезли до Берліна в спеціальній капсулі для транспортування — його стан оцінюють як стабільно важкий.

м

За словами представників міськради, у мера на тлі коронавірусу загострилися проблеми зі здоров'ям, які викликані його пораненням в 2014 році.

На транспортуванні нібито наполягли його родичі. Очевидно, в "Шаріте", на відміну від харківських лікарень, є лікарі, які готові взятися за лікування мера Харкова, і необхідні для цього технології.

Автор: Богдан Затула

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.