Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Кабмін вирішив вимірювати рівень захворюваності коронавірусом за трьома критеріями

Замість чотирьох показників залишили три.

За словами міністра охорони здоров'я, скорочення критеріїв допоможе українцям зрозуміти, чому регіон віднесений до тієї чи іншої зони.

12 серпня на засіданні Кабінету міністрів України змінили підхід до визначення рівня захворюваності коронавірусом. З чотирьох критеріїв, необхідних для послаблення карантину, залишили три.

У Міністерстві охорони здоров'я визнають високий ріст захворюваності, при цьому вважають, що в умовах адаптивного карантину можна об'єднати двоє показників в один для віднесення регіону до тієї чи іншої зони.

"Ми бачимо, що в останні два тижні ми швидко перейшли поріг тисячу хворих за добу. Сьогодні ця кількість збільшується, це більше 1,5 тисячі за добу щодня. Зростає кількість госпіталізованих хворих. Це зобов'язує приймати швидко рішення, зокрема, удосконалювати механізми в державі, пов'язані з карантинними обмеженнями. У той же час адаптивний карантин — баланс між життям країни в новій реальності і максимальна боротьба з COVID-19, епідеміологічними заходами. Адаптивний карантин діє на рівні району, міста або області. Раніше ми рівень загрози визначали за чотирма показниками — кількість ліжок, випадків, тестувань, динаміка. Ми об'єднали двоє показників. Зараз буде визначатися за трьома показниками", — сказав міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківській області не дозволяють послаблювати карантин третій день поспіль

Отже, рівень захворюваності буде вимірюватися за наступними критеріями:

  • заповненість ліжок — менше 50%;
  • рівень тестувань. Середня кількість тестувань методом ПЛР і ІФА має становити не менше 24 на 100 тисяч населення протягом останніх семи днів;
  • об'єднаний критерій (відсоток виявлення з'єднали з динамікою зростання) — рівень нових хворих в адміністративно-територіальних одиницях. Тобто, нові випадки за 14 днів на 100 тисяч населення. Не повинен перевищувати базовий рівень захворюваності — 40 випадків на 100 тисяч населення протягом двох тижнів;

"При розрахунку показника захворюваності на 100 тисяч населення за 14 днів були враховані, зокрема, показники малих цифр — це райони або міста з населенням менше 70 тисяч, що важливо. І також були враховані особливості міст наших обласних центрів. Є певна міграція, люди, які живуть поруч з містом, працюють в центрі, потрібно було врахувати ці коефіцієнти. Це все враховано", — пояснив міністр.

Відносить регіони до певної зоні комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Рішення про послаблення червоного, помаранчевого і жовтого рівнів епідемічної небезпеки не може бути розглянуто раніше ніж через 14 днів.

Міністр охорони здоров'я уточнив: якщо рівень завантаженості ліжок в лікарнях по всьому регіону п'ять днів поспіль становитиме 50 і більше відсотків заповненості, то на території всього регіону введуть помаранчевий рівень епідемічної небезпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Додаткові ліжка для пацієнтів з COVID-19 з'являться в харківських лікарнях

"У нас екстериторіальний принцип лікування хворих COVID-19, тобто лікарні визначені по всій області, ми не можемо його вимірювати, виходячи з міста або району. Якщо цей показник складе більше 75%, червоний рівень на території всієї області", — сказав Степанов .

Як писав KHARKIV Today 7 серпня  Харків потрапив до "червоної" зони  коронавірусної карти, опублікованій Центром громадського здоров'я. Через кілька годин карта оновилася, Харків повернувся до "зеленої" зони. Пізніше в МОЗ заявили, що це була технічна помилка. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.