Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Гороб'ївка спалахнула за півгодини": мешканці Дворічанського району не встигли врятувати тварин і речі

Місцеві жителі впевнені, що це був навмисний підпал.

Обидві пожежі почалися з тління звалищ. Через сильний вітер і спеку погасити вогонь не вдається досі.

У Дворічанському районі Харківської області тривають сильні пожежі. Місцеві жителі кажуть, що ніколи нічого подібного не бачили. Дим, вогонь, запах гару добре відчувається в районному центрі — Дворічній, тому що одне з сіл, де горить ліс, знаходиться за півкілометра. Гряниківку рятувальникам вдалося відбити від вогню. А ось Гороб'ївка, яка в трьох-чотирьох кілометрах, — ні.

"Гороб'ївка спалахнула за півгодини. Люди не те що речі не встигли врятувати, навіть худобу не змогли відкрити, щоб вона рятувалася", — розповів KHARKIV Today житель Дворічної Андрій.

Він бачив початок пожежі першого вересня. Тоді жеврів смітник, куди звозять сміття з Дворічної. Потім пожежа переросла в масштабну лісову пожежу. А другого вересня опівдні загорілося в іншому місці, в трьох кілометрах від Дворічної.

"Мій брат — рятувальник. Каже, що за законом жанру загорілося відразу в декількох місцях. Так, першу пожежу я бачив ще першого вересня, цей смітник горить не вперше. А потім загорілося сміття і за Гороб'ївкою. Це дві різних пожежі. Я живу тут майже двадцять років і ніколи такого не бачив, а місцеві жителі, які завжди тут жили, кажуть, що такого не було ніколи", — говорить Андрій.

Вчора ввечері в район на гасіння двох пожеж перекидали величезну кількість пожежної техніки — з Харкова, Сахновщини. Близько сьомої години вечора прибув пожежний поїзд, хоча його чекали раніше, але на шляху проходження потягу з водою із Куп'янська була пожежа — довелося чекати. Жителі Дворічної самоорганізовувалися і їхали в села, де горіло, до ранку допомагали пожежним. Сьогодні з ранку вогонь продовжують гасити із залученням пожежного літака і гелікоптерів. Горить, каже Андрій, менше.

Людей, яких евакуювали з Гороб'ївки, забирали по домівках мешканці Дворічної. У селі було кілька дітей, в тому числі одна родина з немовлям. Чиновники звільнили і запропонували для заселення гуртожиток в Дворічній на 30 місць.

За офіційною інформацією, вогонь в Дворічанському районі поширився на площі 500 гектарів, з яких 100 гектарів — верхова пожежа.
"Станом на 7 годину ранку 3 вересня осередки пожежі в населених пунктах Гороб'ївка і Гряниківка ліквідовані, триває гасіння осередку пожежі на площі 100 гектарів. До робіт залучено 395 осіб та 61 одиниця техніки, у тому числі 2 пожежних літаки і 1 гелікоптер", — повідомили в ГУ ДСНС Харківської області.

Газова служба відключила від газу ще два села — Касянівку і Кутьківку.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.