Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Голодні вибори. За чий рахунок будемо обирати мера і депутатів?

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
На осінні вибори дали в два рази менше грошей, ніж необхідно.

25 жовтня мають відбутися вибори міських голів і депутатів місцевих рад. Нардепи в два рази урізали бюджет виборчої кампанії. Спостерігачі кажуть: це — пряма загроза їх проведення.

13 квітня депутати Верховної Ради урізали бюджет виборчої кампанії більше, ніж в два рази. На проведення місцевих виборів було заплановано 2 мільярди 155 мільйонів гривень. Тепер від цієї суми залишився лише мільярд. Центральна виборча комісія зверталася до депутатів з вимогою не скорочувати витрати, інакше це поставить під загрозу саме проведення виборів, але парламентарії не послухали.

Майже 20 країн світу через пандемію коронавірусу і пов'язаного з ним карантину вже перенесли вибори в різні органи влади. Щоб українці могли проголосувати за депутатів місцевих рад і міських голів, необхідно оголосити вибори не пізніше 27 липня. Поки що ніхто не може дати відповідь, які карантинні заходи будуть діяти в Україні в середині літа. Представники "Слуги народу" поспішили запевнити, що вибори не скасовуються. Для цього немає і законодавчої можливості: перенести вибори в Україні можна тільки в умовах надзвичайного стану. Інша справа — умови, в яких їх доведеться проводити.

Виборчкому заплатите карбованою монетою

Харківські дільничні і територіальні виборчі комісії відчувають дефіцит в людях на кожних виборах останніми роками. Крім людей, хронічно не вистачає грошей. Неодноразово члени тервиборчкомів скаржилися на те, що їм доводиться за свої гроші купувати папір для принтера або інші канцелярські потреби.

Тепер все буде тільки гірше. 1 мільярда гривень вистачить в основному на те, щоб надрукувати бюлетені, розповів в інтерв'ю  "РБК-Україна" перший заступник голови фракції "Слуга народу" в парламенті Олександр Корнієнко, а ось як бути з зарплатами, він відповісти не зміг.

"Грошей навряд чи вистачить на оплату навіть 30 тисяч членів виборчих комісій, якщо брати по мінімуму", — сказав нардеп.

комиссия
На членів виборчкомів грошей не вистачило. Фото: Сергій Козлов /KHARKIV Today

Якщо навіть на мінімум не вистачить, є ризик, що комісії не сформуються. Адже зарплати їх членам — основна стаття витрат на будь-яких виборах.

"Члени комісій за добу роботи в день голосування отримують 200-300 гривень, плюс стільки ж за дні підрахунку голосів. 500-600 гривень за напружену і відповідальну роботу — це мало, тому їх додатково і незаконно фінансують партії, хоча членам комісій і заборонено отримувати за цю роботу будь-які гроші, крім державних. І навіть ті деякі державні гроші важливі. Наприклад, часто члени комісій малюють "протоколи майбутнього": вони закінчили ввечері в день голосування підрахунок бюлетенів, але дату в протоколі пишуть вже наступного дня, щоб отримати добові і за понеділок",—розповів KHARKIV Today координатор громадянської мережі "ОПОРА" в Харківській області Микола Зінченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати прийняли зміни до бюджету. Виділили гроші на боротьбу з вірусом і пенсії

У Комітеті виборців України прогнозують, що партіям не зможуть знайти достатньо охочих для роботи в комісіях.

"Ми можемо паралізувати виборчий процес, тому що невідомо, де можна знайти таку велику кількість людей безкоштовно. Якщо "ЄС", "Батьківщина" і "За життя" можуть делегувати членів зі своїх активістів, бо у них є регіональна структура, то в "Слуги народу" регіональні структури тільки створюються, вони не зможуть забезпечити кандидатів", — заявив в коментарі KHARKIV Today генеральний директор КВУ Олексій Кошель.

На його думку, вибори ризикують повністю піти в тінь за рахунок незаконних виплат від партій. А хто платить, той, як відомо, і замовляє підрахунок голосів.

Занадто складний бюлетень

Є ймовірність, що в серпні народні депутати переглянуть бюджет і додадуть грошей на вибори. Тож, у держави з'являться додаткові кошти на оплату роботи членів виборчкомів. За словами політолога Юлії Біденко, людей, які працюють на виборах, не можуть залишити без грошей, бо це суперечить трудовому законодавству України. Але через нестачу фінансування держава проведе роз'яснювальну кампанію серед виборців про те, як же голосувати.

Бюлетені, які нам видадуть на ділянках 25 жовтня, набагато складніше попередніх. Жителю Харкова доведеться заповнити три документа: один — за мера, інший — за депутатів обласної ради, третій — за депутатів міської. У другому і третьому випадку список складатиметься з переліку партій, але при цьому окремо можна буде проголосувати за конкретного кандидата, вказавши той номер, під яким він іде в партійному списку.

"Розпочнеться справжній цирк шапіто, збільшиться в рази кількість неправильно заповнених бюлетенів. Таке вже було в Польщі, коли вони міняли виборче законодавство, там до 27% бюлетенів було зіпсовано. Це дозволило опозиції говорити, що влада сфальсифікувала вибори. Щоб такого не сталося, потрібно проводити інформаційну кампанію, а на це немає грошей", — заявила KHARKIV Today Юлія Біденко.

бюллетень
Так буде виглядати бюлетень. Фото: ЧЕСНО

Складність бюлетеня може поставити в глухий кут не лише виборців, а й членів комісій. Їх потрібно буде вчити працювати з новим Виборчим законодавством, але ніхто за це не заплатить.

"Роботи буде більше, ніж під час президентських і парламентських виборів. Ми маємо дуже сире виборче законодавство, низької якості і з безліччю недоробок. Для мене залишається загадкою, чому така складна форма бюлетеня. Ми можемо недорахуватися десятки відсотків голосів. Через це ми отримуємо скандальний і складний процес підрахунку голосів. Підрахунок розтягнеться на кілька днів, це буде дуже скандальний і конфліктний процес. Роботи буде більше, ніж під час президентських і парламентських виборів", — говорить Олексій Кошель.

Крім цих проблем, є ще і децентралізація. Її планували закінчити до кінця березня цього року, але не закінчили, а тепер успіх реформи і зовсім під питанням, оскільки на це в порізаному бюджеті не залишили грошей, а вибори за новим виборчим законодавством потрібно проводити з урахуванням того, що вся Україна буде розділена на об'єднані територіальні громади. У Харківській області є 12 районів, де не створили жодної ОТГ. Але у Верховної Ради ще є час виправити помилки. У "Слуги народу" називали новий термін завершення децентралізації — 5 вересня. З огляду на те, що виборча кампанія повинна йти не менше 50 діб, повинні встигнути.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.