Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Другий харківський завод готується виробляти вакцину від коронавірусу: вже йдуть будівельні роботи

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Першим про свої наміри заявив харківський завод "Біолік", однак він планує запустити виробництво російської вакцини. "Лекхім-Харків" обрав китайську.

Харківська компанія уклала договір з китайською фірмою на п'ять років і очікує постачання вакцини в квітні, через рік планує виробляти таку ж. Але в Бразилії після випробувань заявили про ефективність менш ніж 60%.

Група фармацевтичних компаній "Лекхім" уклала договір про постачання в першому півріччі 2021 року п'яти мільйонів доз вакцини проти коронавірусу з китайською фірмою "Sinovac Biotech". А рівно через рік, в першому кварталі 2022 року, "Лекхім" почне виробляти ту ж китайську вакцину, але на потужностях харківського заводу. Про це повідомили в компанії.

"Уже в березні 2021 року Україна зможе отримати вакцину від коронавірусу виробництва "Sinovac Biotech", ефективність якої доведена клінічними дослідженнями, а в 2022 році — налагодити виробництво вакцини на українському підприємстві "Лекхім-Харків", — відзначили в компанії.

Виробництво фармакологічної компанія "Лекхім-Харків" розташоване на вулиці Северина Потоцького (в районі метро "Тракторний завод"). Раніше компанія не виробляла вакцини, але влітку 2020 року заявила, що готова приступити. Уже в листопаді тут почали проєктувати потужності для виробництва трьох вакцин — від коронавірусу, вірусу грипу та поліомієліту. У планах — виробляти 30 мільйонів доз на рік.

Як повідомили в фармкомпанії, переговори щодо закупівлі китайської вакцини почалися в липні, тривали десять місяців. Співпраця між "Лекхім" і "Sinovac Biotech" триватиме п'ять років. На першому етапі буде тільки закупівля, далі — вже виробництво.

З 2022 року в Харкові почнеться масштабне виробництво готових лікарських форм вакцин, зокрема, CoronaVac, з 2025 року — повний цикл виробництва основного переліку вакцин (тобто вакцин від вірусу грипу та поліомієліту).

Уже через кілька днів "Лекхім" почне приймати приватні заявки від українських підприємств, які хочуть вакцинувати своїх співробітників.

У "Лекхім" кажуть, що китайська вакцина CoronaVac довела свою безпеку під час тестувань (флагманська китайська вакцина ще не пройшла третій етап клінічних випробувань).

"CoronaVac об'єднує стійкість до різних штамів SARS-CoV-2: при розробці використано 12 штамів з Китаю, Італії, Іспанії, Швейцарії, Німеччини, Великобританії, — пояснили на сайті компанії. — Інститут Бутантан, один з провідних біомедичних дослідницьких центрів Бразилії, заявив , що вакцина CoronaVac довела свою безпеку в результаті досліджень".

ЩО ВІДОМО ПРО ВАКЦИНУ SINOVAC

Вакцина проходила випробування в Бразилії та Індонезії, проходить в Туреччині та Чилі. Однак, як стверджують в інформаційному агентстві Бразилії UOL, китайська вакцина Sinovac має ефективність менше ніж 60%.

"Останні клінічні випробування в Бразилії показали, що вакцина від коронавірусу, розроблена китайською компанією Sinovac, має ефективність менше ніж 60%. В той же час препарат досяг мінімального, з точки зору Всесвітньої організації охорони здоров'я та бразильського Національного агентства з санітарного нагляду (Anvisa), рівня ефективності в 50%, що дозволяє використовувати його для імунізації населення", — цитує UOL  "Новое время".

Чому в Україні вибрали саме компанію "Лекхім" як посередника при закупівлі китайської вакцини, до кінця не зрозуміло. За словами міністра охорони здоров'я України Максима Степанова, таку умову поставила китайська компанія.

"Те, що стосується підприємства "Лекхім", з яким укладено договір, і ми про це відразу заявили — це була умова, компанія "Sinovac Biotech" хотіла здійснювати постачання до України через це фармпідприємство. А це зовсім немаленьке фармацевтичне підприємство, яке, як я розумію, давно співпрацює з компанією "Sinovac Biotech", — відзначив Степанов.

CoronaVac — це інактивована вакцина, яка працює, використовуючи убиті вірусні частинки, щоб піддати імунну систему організму вірусу без ризику отримати відповідну реакцію організму на серйозне захворювання.

Вакцини Moderna і Pfizer відрізняються: в їх основі — застосування технології, коли генетичний код коронавірусу вводиться до організму, що призводить до того, що організм починає виробляти вірусні білки, але не весь вірус, чого достатньо для того, щоб підготувати імунну систему до атаки.

"CoronaVac — це більш традиційний метод [вакцини], який успішно використовується в багатьох відомих вакцинах, наприклад проти сказу", — розповів BBC доцент Ло Дахай з Наньянгського технологічного університету. "Вакцини мРНК — це новий тип вакцини, і [сьогодні] немає жодного успішного прикладу [їх] використання серед населення".

За словами розробників, одним з головних переваг Sinovac є те, що її можна зберігати в стандартному холодильнику при температурі 2-8 градусів за Цельсієм. Вакцина Moderna повинна зберігатися при температурі -20С, а вакцина Pfizer — при температурі -70С.

Наскільки вона ефективна?

За даними наукового журналу The Lancet, сьогодні є інформація тільки за результатами випробувань першої і другої фаз вакцини CoronaVac. За словами одного з авторів статті Чжу Фенцкая, ці результати засновані на даних 144 учасників першої фази і 600 учасників другої фази. Це означає, що вакцина "придатна для екстреного використання", пише "Зеркало недели"

У вересні в Sinovac повідомили, що випробування були проведені на більш ніж 1000 добровольцях, і лише "деякі з них відчували незначну втому або дискомфорт ... не більше 5%".

Відзначимо, компанія "Sinovac Biotech" знаходиться в Пекіні (Китай, заснована в 2001 році). Щороку виробляє до 500 мільйонів доз вакцин для людей і тварин. У 2004 році розробляв вакцину проти коронавірусу першого типу, проте потім процес розробки завершили, оскільки вірус перестав поширюватися.

Фармкомпанію "Лекхім" заснували в 1992 році. До складу групи входять три підприємства — "Технолог" (Умань), "Лекхім-Харків" (Харків) і "Лекхім" (Київ). Випускає таблетки, капсули, ампули, флакони, супозиторії та розчини. Продукцію поставляє до 34 країн.

"Лекхім" пов'язують з "Партією регіонів". Власник АТ "Лекхім" і ПрАТ "Технолог" — Валерій Печаєв, соратник ексміністра охорони здоров'я за часів Віктора Януковича Раїси Богатирьової.

Як писав KHARKIV Today, 2 січня Віктор Медведчук оприлюднив документи, де харківська компанія просить Міністерство охорони здоров'я України дозволити реєстрацію російської вакцини "Супутник V". Виробництво вакцини обіцяють запустити на початку 2021 року. Однак сама компанія деякий час мовчала про свій намір. 6 січня на сайті "Біолік" опублікували текст заяви про реєстрацію російської вакцини.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.