Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Дмитро Любота: "Відкриємо "завісу", і українська продукція зможе виходити на міжнародні ринки"

До вересня Верховна Рада не буде збиратися на пленарні засідання. Народний депутат Дмитро Любота вирішив витратити цей час з користю, зайнятися роботою на своєму не маленькому окрузі, куди входять Куп'янський, Борівський, Ізюмський і Шевченківський райони.

Більше року тому Дмитра Люботу обрали народним депутатом по 177 мажоритарному округу від партії "Слуга народу". Сьогодні він приїхав до Куп'янська, щоб відзвітувати про виконану роботу.

Крім того, що мажоритарник майже не пропускав пленарних засідань в парламенті, встиг допомогти підприємству, що переробляє рибу і морепродукти в Куп'янську. Universal Fish Company готова вийти на міжнародні ринки, однак експорт невигідний через велике мито. Щоб виправити ситуацію, Дмитро Любота звернувся до торговельного представника України Тараса Качки, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, і питання зрушилося з мертвої точки.

"Близько 100 тисяч робочих місць в Україні може бути створено, якщо ми відкриємо "завісу" і ваша продукція зможе виходити на міжнародні ринки. Тобто, найближчим часом основні пріоритети —європейський ринок, китайський, білоруський. У чому зараз проблема? Ця продукція заходить на наш ринок і не обкладається ніяким митом, а ми, якщо вашу продукцію експортуємо, наприклад, до Євросоюзу, то вона обкладається митом у 15%. Але вона за якістю нічим не відрізняється від європейської. Тому це питання ми зараз вирішуємо. А якщо це станеться, зрозуміло, і в нашому місті будуть нові робочі місця, і у вас будуть поліпшені умови праці, вищі зарплати", — звернувся нардеп до співробітників підприємства.

Дмитрий Любота и сотрудники Universal Fish Company в Купянске

Любота задоволений, що до нього звернулися, і радий допомогти. На ініціативи виборців він відгукується завжди.

"Дуже добре, що у нас є така компанія, яка в складних умовах і в складний час може і буде розвиватися. Я вас запевняю, я зроблю все для цього. Мене не треба вмовляти, я навпаки, кожен раз, коли спілкуюся з виборцями, звертаюся — кажіть мені, що вам від мене потрібно, як від народного депутата, я зроблю все, що в моїх силах, щоб вам допомогти", — додав мажоритарник.

У Куп'янську Universal Fish Company працює вже 24 роки, за цей час там з'явилися шість виробничих цехів, де працює майже 600 чоловік, і тільки за день вони випускають 80 тисяч упаковок готової продукції — рибу і морепродукти. За словами директора департаменту внутрішніх закупівель підприємства Олени Ситник, український ринок для них малий, вихід на експорт хоч і є, але його потрібно розширювати.

"Основним завданням цього року є активний вихід на експортні ринки. Звичайно ж, ми зіткнулися з проблемою. Створюються якісь надумані закони, якісь митні, які не дають українським виробникам адекватно, на рівні з іноземними компаніями, створювати цінову політику, не поступаючись в якості. З цією проблемою ми звернулися до депутата на нашому окрузі Дмитра Люботи. Він прийняв активну позицію в цьому питанні, допоміг нам і зараз, сподіваємося, наше питання зрушилося з мертвої точки. Ми вважаємо, що якщо це питання вирішиться і у нас будуть рівні умови і для іноземних компаній, і для українських компаній, саме виробників, то, звичайно ж, це буде проривом для українського виробництва", — розповіла вона.

Звернувся до народного депутата за допомогою і директор "Куп'янського регіонального центру професійної освіти" Валерій Кравцов. Він прийшов до Дмитра Люботи з готовим проектом по створенню навчально-практичного центру для зварників, з мажоритарником вони кілька разів були на зустрічах в Міністерстві освіти. Навчальний заклад виграв конкурс і отримає більше п'яти мільйонів гривень на його реалізацію, в приміщеннях вже йде ремонт.

"З обранням Дмитра Люботи я вперше відчув таку турботу про освіту, профтехосвіту, до цього часу якось так народні депутати на наші звернення реагували досить скептично і все закінчувалося якоюсь відпискою щодо неможливості реалізації. За допомогою до [попереднього — ред.] депутата ми зверталися, але підтримки не отримували, тому я був налаштований спочатку скептично. Але відчув досить серйозну зацікавленість Дмитра Люботи в тому, щоб допомогти навчальному закладу, щоб дати можливість дітям, які тут проживають, отримати затребувану професію", — пояснив директор центру профосвіти.

Дмитрий Любота и Валерий Кравцов

За його словами, через три місяці учні вже зможуть займатися не тільки в нових приміщеннях, а й на сучасній техніці, що збільшить їх шанси на працевлаштування в подальшому.

"Вивчаючи ринкову ситуацію, ми дійшли висновку, що професія зварювальника на сьогоднішній день — одна з найбільш перспективних. Стало зрозуміло про модернізацію навчальних майстерень. У нас ще років 15 тому була створена майстерня електрозварників і окремо майстерня газозварників, але на сьогоднішній день вони морально застаріли. Ми зараз плануємо закупити найсучасніше обладнання, яке тільки можливо. Там будуть такі види зварювання, яких тут ще навіть не бачили, наприклад, плазмове зварювання", — підкреслив Валерій Кравцов.

Народний депутат вважає цей проект лише першим кроком і впевнений, їх буде ще дуже багато.

Дмитро Любота запевняє, що може допомогти жителям округу, якщо вони будуть звертатися до нього офіційно. Для цього працюють приймальні мажоритарника в Куп'янську, Ізюмі, Боровій і Шевченковому.

"Багато людей до мене приходять і кажуть — ми там десь поговорили, ви нічого не робите. Якщо люди прийшли до помічника, задали питання, він щось сказав і людина пішла, нічого не записав — це просто поговорили. Коли ви прийшли, звернулися до мене офіційно, поставили підпис — у мене є всі підстави, щоб я пішов далі по всіх інстанціях, робити звернення" — пояснив він.

Поки немає пленарних засідань, нардеп планує активно працювати на окрузі — зустрічатися з його жителями.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.