Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Діди Морози, Снігуроньки, іграшки з вати і стеклярусу — старовинні ялинкові прикраси представляють два музеї в Харківській області

Выставка елочных игрушек в Пархомовском музее
Художній музей у Пархомівці і краєзнавчий в Лозовій представляють виставки ялинкових іграшок, зроблених в середині і навіть початку ХХ століття.

"Старі казки Нового року" — так називається виставка старовинних ялинкових прикрас з особистої колекції співробітниці Харківського художнього музею Вікторії Кацай.

Серед понад півтисячі експонатів, представлених в Пархомівському художньому музеї ім. П. Ф. Луньова, іграшки з картону, випущені в німецькому Дрездені і СРСР, різних форм прикраси з богемського і місцевого стеклярусу (подовжені циліндри зі скла з поздовжніми отворами для ниток) — вони були популярні в середині минулого століття, ватяні іграшки, бонбоньєрки (сюрпризниці), Діди Морози і Снігуроньки різних років виробництва і багато іншого. Всі прикраси випущені в 30-60 роках ХХ століття.

Фото надані Вікторією Кацай.

У краєзнавчому музеї міста Лозова експонати для виставки надали жителі міста, повідомляє місцевий сайт 05745. Тут теж ватяні іграшки початку ХХ століття, прикраси, які пам'ятають наші бабусі і дідусі. Одну з ялинкових куль співробітники музею прикрасили медичною маскою — як нагадування про рік, що минає.

Фото: сайт 05745.com.ua

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.