Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

ЦВК просить не скорочувати вдвічі бюджет місцевих виборів

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
Центральна виборча комісія побоюється, що через скорочення бюджету на місцеві вибори можуть бути порушені права українців.

Кабмін ініціював зменшення бюджету на місцеві вибори майже вдвічі — із 2 мільярдів 154 мільйонів 988 тисяч гривень до 1 мільярда гривень.

Центральна виборча комісія закликала Кабінет міністрів України і Верховну Раду виважено поставитися до урізання коштів на проведення місцевих виборів восени 2020 року і не допустити порушення прав громадян.

"Забезпечити фінансування виборчого процесу, а особливо в рік проведення чергових виборів — обов'язок держави! В іншому випадку — реалізація гарантованих Конституцією України виборчих прав громадян України, зокрема права обирати і бути обраним до органів місцевого самоврядування,  може опинитися під загрозою. Це також може призвести до порушення конституційних  положень про термін повноважень відповідних місцевих рад та сільських, селищних, міських голів ", — заявили в ЦВК.

У комісії відзначили: кошти, про які йде мова, будуть витрачатися в основному у вересні і жовтні 2020 року, зараз вони не використовуються. А якщо бюджет урізати зараз, внести зміни буде складно.

"Зменшення запланованих витрат зараз може зробити неможливим їх коригування в майбутньому, без чергового внесення змін до Державного бюджету України. Якщо рішення про часткове зменшення запланованих витрат на місцеві вибори все ж буде прийнято, це буде вимагати відповідного внесення змін до виборчого законодавства з метою скорочення фінансування виборчого процесу за бюджетні кошти ", — сказано в заяві ЦВК.

Відзначимо, бюджет на місцеві вибори буде розділений на оплату праці членам виборчих комісій і іншим фахівцям (65,6% від загального обсягу видатків), утримання виборчих комісій (оплата послуг зв'язку, транспортних послуг, придбання канцелярських товарів та інше), виготовлення виборчої документації.

Нагадаємо, через коронавірус і введення карантину місцеві вибори в Україні  опинились під загрозою. За словами експерта Українського інституту майбутнього Ігоря Попова, Верховна Рада могла б перенести вибори на наступний рік, але "законодавчий процес знаходиться на карантині". Тому єдиним виходом може стати проведення виборів за законом 2015 року.

Згідно із Конституцією України, вибори можуть скасувати лише в разі введення надзвичайного стану. В умовах жорсткого карантину вони можуть бути перенесені на незначний термін. У 20-ти країнах світу вже перенесли вибори.

Закон України "Про місцеві вибори" 2015 року передбачає проведення виборів в селах і селищах до 90 тисяч осіб за звичайною мажоритарною системою, в райради, міськради і облради — за пропорційною системою. Міських голів (населення в містах — понад 90 тисяч осіб) будуть обирати абсолютною більшістю.

Відповідно до закону, відбувається поділ на округи. У кожному окрузі партія, а не виборчі блоки, можуть висунути свого кандидата.

Щоб місцеві вибори все-таки відбулися, Верховна Рада повинна оголосити про їх проведення не пізніше 27 липня 2020 року.

Як писав KHARKIV Today, Кернес почав передвиборчі перегони. У Харкові розносять пакети із продуктами.

Із 25 березня по квартирах харків'ян почали розносити продуктові набори. Пакети забрендовані прізвищами Кернеса і Ярославського, а носять їх волонтери. Таким чином міський голова нагадує про себе "ядерному електорату", а також створює мережу добровільних і не дуже помічників підконтрольних йому адміністрацій.

Крім того, 30 березня харківський міський голова  роздав номер свого мобільного пенсіонерам, як 10 років тому.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.