Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"А чого я повинен носити маску?": харків'яни відмовляються дотримуватися карантину в метро і захищають порушників

За перший день перевірок в метро склали 32 адмінпротоколи, але штрафи в 102 гривні не бентежать порушників.

Перевіряючі обурені опором пасажирів метро і не знають, як ще їм пояснити загрозу поширення коронавірусу. Перевірки тривають.

У п'ятницю, 14 серпня, співробітники Головного управління держспоживслужби в Харківській області виписали пасажирам Харківського метрополітену 32 адміністративних протоколи про порушення маскового режиму. Сьогодні перевіряючі виявляють порушників на станції метро "Історичний музей" і "Площа Конституції", повідомила KHARKIV Today начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства в Харкові ГУ Держспоживслужби Ірина Зубкова.

"У п'ятницю ми знали, що ввійдемо до "жовтої "зони. Ми щодня відстежуємо моніторинг реєстрації хворих. І ми бачили, що з урахуванням тих показників, які у нас були, ми однозначно підемо до "жовтої" зони. Якщо ми не будемо зараз дотримуватися того, що нам пропонують, ми з вами підемо до "помаранчевої", а потім і до "червоної". У п'ятницю працювали на "Держпромі" і "Університеті", було виписано 32 протоколи. Сьогодні вони працюють на "Історичному музеї" і на "Площі Конституції". Скільки буде виписано, поки не знаю", — сказала Зубкова.

Розклад перевірок станцій метро в Держспоживслужбі назвати не можуть: графік перевірок затверджується кожен день.

"Що буде завтра, я не знаю. Якщо ми побачимо, що у нас кількість протоколів буде зменшуватися, то сенс нам стояти. Якщо люди з відеореєстратором стоятимуть і бачитимуть, що там одиниці порушують вимоги, то сенс стояти. А взагалі нам потрібно людей змусити, щоб вони поважали і себе, і нас", — пояснила вона.

Від першої перевірки у співробітників Держспоживслужби залишився осад. Начальник управління скаржиться на непослух харків'ян і легковажне ставлення до загрози коронавірусу.

"Прикро, що люди, які йдуть повз, замість того, щоб сказати — так, карайте безвідповідальних, починають ставати і заступатися за цього правопорушника. І починають ще мітингувати. Просто диву даєшся. Кажуть: а чого я повинен носити маску? Я не хворий . То "я забув", то "задумався", "не хочу". Не хочеш — іди пішки, не заходь в транспорт. Щоб скласти протокол, потрібно прізвище запитати. А він починає — Іванов Іван Іванович. Залякувати людей я не збираюся. І так вже сказали, що я всіх залякую. Я не залякую, а попереджаю", — говорить Зубкова.

Рейдів в наземному громадському транспорті поки не буде: такі перевірки організовувати складно. При вході до автобуса, трамвая або тролейбуа можна було б поставити перевіряючого, який би відсівав порушників, однак таке рішення приймає комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міста. Цим повинні займатися в міськраді.

У Держспоживслужбі не знають, як ще донести до харків'ян важливість дотримання протиепідемічних правил в умовах пандемії коронавірусу. Зубкова вважає, що порушення будуть, поки люди на власному досвіді або досвіді близьких не зрозуміють загрозу нового китайського вірусу.

"Ми, напевно, самі повинні ставитися відповідально до того, що від нас вимагає наш уряд. Щоб я не доводила людям, що я маю право складати протокол. Скільки можна людей умовляти? Я виступала по телевізору, писали в газеті — будь ласка, постанова Кабміну від 22.07 опублікована, постійно ми закликаємо людей виконувати. Так скільки можна ще закликати? Якщо людина не дорожить своїм здоров'ям, що зробиш йому. Людина повинна це все відчути. Це можуть тільки ті, хто втратив своїх рідних і близьких в результаті цієї інфекції. Ті , хто перехворів або хтось із їхніх родичів. У нас все розуміється через свій власний біль. Хоч скільки розповідай, люди не розуміють. Потрібно людям сказати: ваше життя — у ваших руках. Хочете жити — дотримуйтесь, не хочете — не дотримуйтесь. Але з іншого боку, такі люди можуть бути джерелом інфекції для когось іншого", — говорить Зубкова.

Порушникам маскового режиму в харківському метро виписали адмінпротокол, за яким вони повинні сплатити 102 гривні штрафу в касі будь-якого банку. Потім — відправити чек про оплату на електронну адресу Держспоживслужби. Якщо протягом 15 днів не оплатити штраф, Держспоживслужба направить інформацію про несплату до виконавчої служби. Тоді порушника зобов'яжуть оплатити суму в потрійному розмірі.

Як писав KHARKIV Today, вранці 14 серпня в метро Харкова почали виписувати адмінпротоколи за відсутність масок. Перевірки не були пов'язані з потраплянням Харкова до "жовтої" зони карантину. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.