Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Чиновники просять харків'ян "свідомо підійти до свят"

В праздники детей познакомят со звездами, классикой и чудесами. Фото: KHARKIV Today/Сергей Козлов
новый год, дети, площадь Свободы. Фото: KHARKIV Today/Сергей Козлов
У Харківській ОДА вважають, що січневий локдаун можна пом'якшити, якщо захворюваність не буде рости.

Через наближення свят жителів Харкова і області просять уникати скупчень людей.

Після свят вся країна з 8 по 24 січня буде в локдауні. Однак надія на пом'якшення обмежень є. Про це повідомив заступник голови Харківської ОДА Тарас Пастух.

"Якщо ситуація буде пом'якшуватися, точно ніхто не ставить собі за мету до останнього хворого всіх тримати за зачиненими дверима. Тому я особисто сам буду рекомендувати послаблення, мається на увазі не рекомендувати в стінах ОДА, а маючи постійну комунікацію з Києвом, щоб в окремих областях, де дозволяє це робити ситуація, ми могли йти на пом'якшення. Але очевидно, тут потрібно також просити людей про свідомість, ми розуміємо, що зараз будуть новорічні, релігійні свята і вони приведуть до того, що ми почнемо ходити один до одного в гості, до скупчення. Цей період треба пережити, усвідомлюючи ці всі моменти. Я думаю, що якщо ми однаково підійдемо до цього процесу, то виграємо всі, нам не доведеться приймати жорстких рішень і збережемо в той же час життя і здоров'я людей", — пояснив він.

За словами чиновника, в нашому регіоні стали робити менше тестів на коронавірус, оскільки зменшилася кількість звернень.

"Кількість тестувань, за моїми приблизними оцінками зменшилася десь на 35-40%. Це насправді пов'язано з тим, що почали менше звертатися в разі потреби тестування, відмов є невелика кількість і вони носять більше суб'єктивний характер самого сімейного лікаря, наскільки він готовий якісно обслуговувати наших жителів. Сьогодні у приватних лабораторіях та ж сама динаміка, люди не звертаються і кількість їх досліджень теж на сьогоднішній день різко впала", — розповів Тарас Пастух.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківська область знаходиться на одному з останніх місць в Україні з тестування на коронавірус

Він уточнив, більше стали хворіти мешканці області, оскільки там ігнорують карантинні обмеження.

"Раніше в Харкові було 70-80% від загальних звернень, сьогодні ця пропорція зменшилася. Я б навпаки констатував, що хвороба більше пішла в сільські населені пункти. Тут люди вже починають вчитися жити з хворобою, а все ж у селах люди менше звертають на це увагу. І скупчення людей, воно, на жаль, дає свої результати. Крім того, люди пізніше звертаються за допомогою до медпрацівників і вже в більш важкій стадії потрапляють до лікарень. Ми зараз будемо опрацьовувати з лабцентром, як зробити так, щоб "первинка" в районах працювала якісніше, особливо в тих населених пунктах, де ми маємо зараз підвищені показники захворюваності", — додав заступник голови Харківської ОДА.

Нагадаємо, з початку пандемії коронавірус підтвердили  у 65 тисяч 652 жителів регіону, з них одужали 50  661 хворий, 999 чоловік померли.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.