Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Байки харьковскія": вигадки навколо Григорія Сковороди — онлайн-зустріч з Андрієм Парамоновим

Григорий Сковорода. Фото из открытых источников
У четвер, 14 травня, о 17:00, на сторінці KHARKIV Today в Facebook Андрій Парамонов розповість про міфи, пов'язані з ім'ям Григорія Сковороди.

KHARKIV Today продовжує серію онлайн-бесід з Андрієм Парамоновим.

У четвер, 14 травня, о 17:00, у прямому ефірі на сторінці KHARKIV Today в Facebook дослідник історії Слобожанщини Андрій Парамонов буде говорити про самого, мабуть, відомого уродженця Слобожанщини Григорія Сковороду.

Андрій Парамонов запевняє, що навколо імені знаменитого філософа занадто багато міфів, тому тема бесіди звучить так: "Байки харьковскія": вигадки навколо Григорія Сковороди".

Дослідник так анонсує лекцію:

Через два роки Україна, та й світ, відзначатимуть 300-річчя з дня народження Григорія Савича Сковороди, але як 20 років тому, так і сьогодні міфотворчість, пов'язана з місцями перебування філософа на Слобідській Україні, переважає. Ряд цікавих місць і селищ не згадується фахівцями взагалі, тоді як вигадані раптом стали місцем поклоніння в зв'язку з ім'ям Сковороди.

Будинок священика Якова Правицького в Бабаях, пасіка Розаліон-Сошальських в Гусинці, будинок Урюпіна в Харкові — все має риси містифікації, не підтверджені жодним документальним джерелом. А скільки існує легенд, які сьогодні зводяться до рангу історичного факту! Виходить, що всесвітньо відомий філософ Григорій Сковорода оповитий ореолом недостовірної інформації.

усадебный дом Ковалевских в имении Пан Ивановка Скородиновка, фото А. Парамонова 2018 год
Садибний будинок Ковалевських в маєтку Пан Іванівка Сковородинівка. Фото А. Парамонова, 2018 рік

Колишнє село Пан Іванівка сьогодні носить ім'я Сковородинівка, воно відоме завдяки тому, що тут покоїться прах Григорія Савича і розташований меморіальний комплекс з Музеєм імені Сковороди, який представляють будинком поміщиків Ковалевських, у яких гостював філософ. Насправді ж в післявоєнні роки справжній садибний будинок Ковалевських був позбавлений статусу пам'ятки архітектури і його відродження як повноцінного історичного об'єкта стало можливим тільки недавно. У ньому розташовані сільський клуб, котельня і тільки частина приміщень зайняті музеєм. І сьогодні фахівці небезпідставно вважають, що підвали цього садибного будинку — єдине автентичне місце, яке можна віднести до часу перебування тут Григорія Сковороди. Всі інші об'єкти, на жаль, пізнішого часу.

Більше того, є побоювання, що могила Григорія Савича знаходиться в дещо іншому місці, про що ставили питання ще в кінці XIX століття.

Могила Григория Сковороды
Місцевий священик з родиною біля могили Григорія Савича Сковороди. Фото С. Таранушенка, 1910 рік

У своїй короткій розмові я хотів би розповісти про нові знахідки в зв'язку з історією роду Ковалевських, їх маєтками в Харківському повіті, наступними власниками Пан Іванівки і садибного будинку в цьому маєтку. Мені хотілося б показати, що насправді документальні джерела збереглися і при системній пошуковій роботі вони зруйнують старі і нові міфи, які обліпили ім'я Григорія Савича Сковороди.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.