Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Антитіла до коронавірусу знайшли у трьох харківських медиків і священика з Валківського району

У Харків-плазма зібрали 12 літрів "коронавірусної" плазми, яку зможуть використовувати для розробки вакцини. В Україні вже 61 літр такої плазми.

Харків'ян, які перехворіли коронавірусом, звуть зробити ІФА-тест на наявність антитіл. Процедура безкоштовна.

У Харків-плазмі вирішили протестувати медиків, які вже перехворіли або контактували з хворими COVID-19. Але визнають: лікарі і медсестри не поспішають здавати тест. З 300 осіб тільки у трьох (з різних лікарень) є імунітет до китайського вірусу.

"Нами протестовано майже 300 медпрацівників. В основному це були співробітники Центрів первинної медичної допомоги та екстреної медичної допомоги. Але при цьому були співробітники і загальнолікувальної мережі. Кількість виявлених випадків наявності антитіл до коронавірусної хвороби з майже 300  протестованих — три", — сказала директор центру Галина Сіроштан.

В середньому у 45% перехворілих коронавірусом, які прийшли на тест, є антитіла. У центрі вирішили протестувати всю плазму, яку збирали з грудня 2019 року.

"У деяких були (антитіла) і протягом січня, лютого і грудня. У Сумській області чоловік був донором в листопаді, у нього є антитіла. Він нікуди не виїжджав за кордон. Звідки вони взялися, чому, невідомо", — розповів представник компанії "Біофарма" Олексій Денисенко.

Медиків тестували в червні, але і зараз ще медперсонал може безкоштовно здати плазму на аналіз. ІФА-тест їм проводять безкоштовно. Головна умова — не повинно бути ознак простудного захворювання.

"Ми знаємо багато медпрацівників, які перехворіли коронавірусною інфекцією. Але, на жаль, є якась пасивність серед них, щоб прийти до нашого центру, здати плазму, пройти обстеження. І надалі ця дорогоцінна плазма повинна бути спрямована на наш єдиний український завод для виготовлення лікарського засобу", — говорить Сіроштан.

Трапляється, що навіть у людей, які перехворіли коронавірусом, в крові немає антитіл. Це означає, що вони ще не виробилися. Так було з медиками з Валківського та Чугуївського районів. Їх  запрошують ще раз на тестування. А ось у священика з Високопілля, який заразив багатьох односельчан, високий відсоток антитіл в крові.

За час карантину в Харків-плазмі зібрали 12 літрів "коронавірусної" плазми, в Україні — 61 літр, але цього мало, щоб почати робити вакцину. Потрібно, кажуть в "Біофармі", 300 літрів.

Людей, які перехворіли COVID-19, готові обстежити безкоштовно. Запрошення на донацію для всіх, хто виписується з "інфекціонки", залишили там же.

"Ми акцентуємо на тому, щоб люди приходили, якщо вони перехворіли коронавірусною інфекцією, з довідками медичними, де були б вказані результати попередніх обстежень. Коли людина виписується зі стаціонару, виконують дві реакції ПЛР. Через два тижні цю людину ми запрошуємо до себе.
Всім донорам, які здають плазму, роблять ІФА-тест на наявність антитіл безкоштовно. Стати донором дуже просто: потрібно прийти з понеділка по суботу до Центру плазми, пройти обстеження, терапевт на місці дасть дозвіл на здачу плазми. Перед донацією, яка триває близько півгодини, людина отримує чай, печиво.

Плазма-центр — комерційне підприємство, але робить лікарські препарати як для України, так і для закордону. Без донорів їх виробництво неможливе.

"Якщо Україна хоче бути незалежною, ми повинні повністю забезпечувати країну препаратами. Без донорів це неможливо", — говорить Денисенко.

Крім того, завдяки цьому аналізу вдалося встановити, що після 16 000 досліджень зразків всього у 0.57% донорів є антитіла до коронавірусу (це близько 80 чоловік). Це дуже низький показник. У Центрі не заперечують, що бувають ситуації, коли у них ІФА негативний, а в іншому місці — позитивний. Тест на ІФА проводять в приватних клініках Харкова і в Харківському лабцентрі.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.