Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Активістам з Харківської області підпалили машини і кинули до будинку гранату

Фото: Ольховская ОТГ
Машини згоріли, граната вибухнула у водостоці.

Сім'я з села Сороківка бореться з розробниками піщаного кар'єру, які вантажівками розбивають місцеві дороги. Підпал автомобіля і підкинуту гранату пов'язує зі своєю активною позицією.

5 лютого близько 1.30 в селі Сороківка Вільхівської об'єднаної територіальної громади (Харківський район) сім'ї, яка активно виступає проти розробки піщаного кар'єру, підпалили два автомобілі і кинули у вікно на другому поверсі будинку гранату. Граната вибухнула у водостоці. На щастя, ніхто не постраждав. Про це повідомила KHARKIV Today господиня будинку Наталія Шибаєва.

У момент, коли все сталося, вдома перебували Наталія з чоловіком і 11-річним сином.

"Ми почули вибух, вискочили на вулицю. Побачили, що одна машина горить і друга машина горить. З другої машини вогонь перекинувся на гараж. Почали гасити. Потім з'ясувалося, що до вікна другого поверху кинули гранату, але промахнулися. Скло розбите, а граната вибухнула у водостоці. Фізично ніхто не постраждав, згоріли машини, два вікна розбиті, частина даху, водостік", — пояснила жінка.

Помітити сліди зловмисників або їх самих сім'я не могла через сильне полум'я і відсутність вуличного освітлення в селі. У кімнаті, куди намагалися кинути гранату, знаходяться речі та іграшки сина сім'ї. Коли батьки кинулися гасити вогонь, хлопчик викликав поліцію. Ті в свою чергу зателефонували пожежникам. Вогонь загасили до їх приїзду, однак машини відновленню вже не підлягають, каже Наталія.

поджог
Фото: Вільхівська ОТГ

Як повідомили у відділі комунікації Головного управління Нацполіціі в Харківській області, пожежа в автомобілях стався в результаті підпалу. З місця події слідчі вилучили уламки корпусу гранати і запал.

Слідчі внесли інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до десяти років позбавлення волі. Особистість зловмисників встановлюють.

Сама ж Наталія пов'язує нічну пригоду із здобувачами піску, проти яких її сім'я та інші жителі Сороківки неодноразово виступали. У травні 2019 року в кілометрі від села розпочала роботу на кар'єрі фірма "Харківнерудпром", її вантажівки розбивають дорогу в п'яти селах. Місцеві жителі вважають, що фірма отримала дозвіл на роботу незаконно, оскільки не було громадських слухань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гранату до двору харків'янина кинув розлючений сусід

"Підприємство, яке веде розробку, — ТОВ "Харківнерудпром". До недавнього часу одним із співвласників (їх двоє усього) був депутат Верховної Ради від "Слуги Народу" Павло Якименко. Цей кар'єр отримав документи своєрідним шляхом, нишком від людей, порушивши Закон України "Про оцінку впливу на навколишнє середовище". Крім того, півтора року цей пісок транспортувався через п'ять сіл. Дороги в цих селах — завширшки від чотирьох до шести метрів. Відповідно правил дорожнього руху тут не можуть їздити такі машини", — говорить Шибаєва .

Активні жителі Сороківки написали понад сто звернень, зокрема на ім'я президента Володимира Зеленського та генпрокурора. Не отримавши відповіді, звернулися до суду. Рішенням від 11 грудня 2020 року Харківський окружний адміністративний суд зобов'язав Харківську районну державну адміністрацію розробити альтернативну схему руху для автомобілів, які возять пісок з кар'єру — таку, яка б не проходила через населені пункти. Однак адміністрація подала апеляцію, процес триває.

Незабаром жителі зіткнулися з ще однією проблемою: займатися видобутком піску захотіла ще одна компанія — "Криниця". Влітку місцевим активістам вдалося зупинити старт видобутку. Тоді фірма вирішила оформити документи належним чином, однак жителів знову не захотіли чути. Їх пропозиції по збереженню екології відмовилися виносити на сесію.

"З'явилося на сайті департаменту екології оголошення про те, що інший кар'єр, який належить корпорації "Криниця" (один із його співзасновників — кримінальний авторитет), планує тут почати роботу з видобутку піску. Діяльність "Криниці" ми, люди, влітку зупинили, а не сільрада. Поліція відкрила кримінальне провадження, але на цьому все і закінчилося. "Криниця" вирішила піти законним шляхом і почати оформлення документів. Ми в рамках чинного законодавства збирали екологічні пропозиції. Ми можемо подавати до департаменту екології, щоб це підприємство дані пропозиції врахувало. Але коли ми запропонували це питання винести на сесію, Ольховська сільська рада на чолі з Шмиголем (голова Вільхівської ОТГ, — ред.) відмовилася це робити", — розповіла Шибаєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У члена організації "Ми — харків'яни" кинули гранату

Після цього люди вирушили блокувати дорогу і зупиняти вантажівки з піском.

"Машини зупинили. Але заплатили за це ми. Нас намагаються залякати. Хто саме — представник першого кар'єра чи представник другого кар'єра  — нехай розбираються правоохоронні органи. Правда, вони вже сказали, що знайти тих, хто кинув гранати і підпалив машини, не має можливості ... ",  — зазначила жінка.

На словах чиновники, яким писали жителі Сороківки, пропонували "домовитися з кар'єром" і у такий спосіб вирішити проблему.

Водночас допомогти родині намагається дочка, яка проживає в США. Після нічної пригоди з підпалом і гранатою вона звернулася до американських юристів.

 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.