Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Зелена" зона Харкова: музеї чекають наказу, а ресторани працюють до останнього клієнта

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
У місто повертаються фестивалі.

Музеї і театри досі працюють за правилами "жовтої" карантинної зони. Ресторани і кафе вже перейшли на найлегший режим карантину.

Два дні Харків і вся Україна живуть у "зеленій" карантинній зоні. Першими зняттю обмежень пораділи ресторатори, а працівники музеїв і театрів чекають дозволу "позеленіти" від Міністерства культури.

Півроку віддавати борги

З 8 червня ресторатори зітхнули з полегшенням: їм дозволили працювати цілодобово і проводити концерти у закладах. Якщо у "жовтій зоні" дискотеки проходили тільки нелегально, то відтепер ресторатори мають повне право влаштувати вечірку. Деякі обмеження залишаються: столики на відстані півтора метра один від одного, а під час масових заходів на одного відвідувача повинно припадати не менше чотирьох квадратних метрів. Втім, за метражем і у більш суворих карантинних умовах ніхто особливо не стежив. Зате поліцейські штрафували заклади, які порушували години роботи. Відтепер можна об 11 годині не виганяти клієнтів.

"Ми відразу перейшли на режим роботи до останнього клієнта і дуже раді, що тепер можна залишити гостей у спокої і не просити їх об 11 покинути ресторан. Минулий рік наклав певний відбиток на поведінку людей, багато хто відвик ходити у ресторани і звикли до доставки. Поки ми не бачимо великого зростання попиту, гостей зараз не стало більше, ніж до переходу у "зелену" зону. Можливо, людям потрібно дати час звикнути і перебудуватися", — розповіла KHARKIV Today директорка ресторану "Пробка" Олександра Рудь.

кафе
Багато харків'ян звикли до доставки і не поспішають повертатися у кафе. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

За її словами, зараз більшість рестораторів працюють на те, щоб віддати борги. У минулому році ресторани і кафе не працювали у сукупності три місяці, більшу частину року працювали з обмеженням за часом і кількістю відвідувачів, це призвело до збитків. За підрахунками Олександри Рудь, якщо нових обмежень не буде, її ресторану потрібно півроку, щоб покрити збитки, завдані карантином.

Багато закладів не пережили карантин. Закрився культовий Black Door Pub на Павловому Полі і відносно новий Pattio Aperol Spritz на Сумській, який відкрився тільки минулого року. На їх місце приходять нові заклади. Незабаром на Павлівській площі відкриється відома у Києві та Одесі "Молодість", а поруч зі спочилим у Бозі Pattio Aperol почала працювати "Коктелька".

В очікуванні листа з Міністерства

У роботі музеїв і театрів поки що нічого не змінилося. Хоча Кабмін і скасував "жовту" зону карантину, їм необхідно ще дочекатися роз'яснень з Міністерства культури.

"Як тільки буде наказ, ми збільшимо кількість відвідувачів. Очевидно, вони там повинні сформувати рекомендації для установ культури, думаю, найближчим часом ми їх отримаємо. Зазвичай Міністерству потрібно два-три дні, щоб ці рекомендації скласти", — розповіла KHARKIV Today заступниця директора Харківського літмузею Тетяна Пилипчук.

У Літмузеї зараз проводять екскурсії максимум для 10 осіб, на заходах у дворі можуть зібрати не більше 100. Тетяна Пилипчук сподівається, що скоро можна буде запрошувати більше гостей.

Чекають міністерський наказ і в Історичному музеї. Він, як і раніше, працює з вівторка по неділю включно, з 9:30 до 17:00. Як і раніше, маски і соціальна дистанція обов'язкові. Так само за старими правилами працює СХІД ОПЕРА. Глядацький зал заповнюється на 50%, тому прем'єрний балет "Спартак" довелося давати п'ять разів за червень, щоб задовольнити попит глядачів.

"Зараз квитки на цю виставу можна придбати тільки у нашій касі, в інших касах, в тому числі на інтернет-майданчиках, їх немає. Всі дозволені місця на всі вистави заповнені", — повідомила KHARKIV Today прессекретарка театру Лариса Абаньшина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терехов проти вуличних музикантів: кому дістануться харківські парки?

У минулому році через карантин артисти влаштовували вистави на свіжому повітрі. Зараз через постійні дощі спектаклі на Літньому майданчику доводиться скасовувати. Чи відбудуться вони ще до 11 липня, коли театр закінчить сезон, залежить від погоди.

До Харкова повертаються фестивалі. На 21 червня запланований традиційний День музики, який у 2020 році довелося скасувати через карантин. Через те, що "зелену" зону в Україні оголосили тільки днями, організаторам доводиться готувати програму в дуже стислі терміни. 

"Ми довго думали, робити  фестиваль чи ні, тому що був карантин, але стали з'являтися люди, які самі проявляли ініціативу, організовували локації. Тому фестиваль відбудеться, правда, він буде не таким масштабним, як у 2019 році, замість 60 локацій буде приблизно 20 ", — розповіла KHARKIV Today співорганізатор Дня музики в Харкові Аліна Ханбабаева.

Вже у ці вихідні панки і металісти міста зберуться на Kharkiv Hardcore Fest, який у минулому році теж переносили.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.