Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У центр Харкова після ремонту повернули пам'ятник

Скрин: Видео
Харків'яни знову можуть побачити скульптуру актора, режисера і сценариста Леоніда Бикова.

Пам'ятник Леонідові Бикову в саду Шевченка постраждав від вандалів до війни. Його відреставрував скульптор Катіб Мамедов.

6 травня скульптуру знову поставили у саду Шевченка. Про це повідомили у Харківській міськраді.

"Ще до війни у нас, на жаль, були акти вандалізму, був відірваний коник, були ще певні ушкодження у цього пам'ятника і я попросив скульптора Катіба Мамедова створити, ну, фактично новий пам'ятник. Він має сьогодні трохи іншу філософію, трохи інший зовнішній вигляд", — розповів мер міста Ігор Терехов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На відновлення Харкова потрібно до трьох років — Терехов

За словами автора пам'ятника, Заслуженого художника України Катіба Мамедова, реставрація скульптури тривала близько трьох місяців, а над створенням пам'ятника працював близько року. Надихнув його не лише фільм "У бій йдуть одні "старики", а й особистість Леоніда Бикова. Скульптор вважає його дуже хорошою і тонкою людиною.

"У той час як наша героїчна армія відганяє російського агресора від кордонів Харкова, ми, вважайте, відкрили пам'ятник Леоніду Бикову і можу вам сказати, що дуже знаковим фільмом для всіх для нас є фільм "У бій ідуть одні "старики". Там є така чудова фраза, коли льотчики обговорюють, як вони билися над Україною, що там інше повітря, інша трава, зеленіша. Я дуже хочу, знаєте, щоб це було таким стимулом для нашої армії — бити ворога ще лютіше, жорсткіше і відігнати їх", — пояснив Харківський міський голова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ відбили шість населених пунктів у Харківській області

Український кінорежисер Леонід Биков у молодості закінчив акторський факультет Харківського театрального інституту та був актором Харківського академічного українського драматичного театру ім. Тараса Шевченка. Пам'ятник, встановлений у саду Шевченка, зображує кіногероя Бикова, що сидить на камені, капітана Титаренка з фільму "У бій йдуть одні "старики". Поряд з ним — коник. Так скульптор зобразив ще одного кіноперсонажа, лейтенанта Александрова на прізвисько "Кузнєчік".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.