Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Три найбільші книжкові друкарні України у Харкові не працюють

Вартість паперу зросла майже наполовину.

Як тільки можна буде знову відновити роботу, ці друкарні можуть справлятися з великими обсягами друку.

Про проблеми для книжкового ринку через війну розповіла директорка Українського інституту книги Олександра Коваль в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна". 

"Три найбільші книжкові друкарні України перебувають у Харкові, і жодна з них на даний момент не діє. Це велика проблема. Наскільки відомо, вони не постраждали або мають незначні пошкодження, і як тільки можна буде відновити роботу в Харкові, вони будуть здатні справлятися з великими обсягами друку", — повідомила вона.

Олександра Коваль уточнила, що є інша проблема — немає паперу в достатній кількості. Це глобальна проблема.

"Це не тільки українська проблема, а й світова. Виробництво паперу з екологічних міркувань значно зменшено і ціна дуже зросла, зараз вона сягає 2000 євро за тонну, а минулого року була — 1200 євро. Можете собі уявити, наскільки подорожчають книги. До того ж , Україна не отримала в ЄС потрібні їй квоти паперу. Поки що папір ще є, і враховуючи те, що зараз практично зупинено друк, його достатньо. Але як тільки друк буде відновлюватися, ми одразу відчуємо паперову кризу" .

На її думку, рішення для виходу із ситуації є.

"Я думаю, що є рішення. Це можуть бути лише міждержавні угоди через звернення уряду України до урядів інших країн, зокрема ЄС, аби нам у рамках допомоги надали папір безкоштовно з відстрочкою виплати за нього. Такий товарний кредит. Це не може вирішити окремий видавець або постачальник паперу, це може зробити тільки уряд України. Чи ставить він це до першочергових завдань, невідомо, але зробити це потрібно", — пояснила Олександра Коваль.

Нагадаємо, 20 травня у центрі Харкова відкрили книгарню видавництва Vivat. Раніше у Харкові відкрилися чотири магазини мережі "Книголенд".

 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.