Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Померла Вікторія Амеліна, яка знайшла щоденник убитого росіянами Володимира Вакуленка

Фото: PEN.
Вікторію Амеліну поховають у Львові, прощання відбудеться у Києві.

Уночі 1 липня у лікарні Дніпра померла українська письменниця Вікторія Амеліна, яка була важко поранена під час ракетної атаки на Краматорськ.

Вікторія Амеліна документувала воєнні злочини росіян і перебувала в Краматорську з делегацією колумбійських журналістів і письменників. 27 червня вони вечеряли в кафе в центрі міста, ворог завдав ракетного удару по будівлі, внаслідок чого Вікторія отримала тяжкі поранення.

Саме Вікторія Амеліна знайшла закопаний у саду в Капитолівці щоденник убитого росіянами письменника з Ізюма Володимира Вакуленка-К. Письменниця під час повномасштабної війни приїжджала до Харкова, залишалася у будинку "Слово"  і вирішила, що почне писати тут свою нову книгу.

"Віка була першою резиденткою, якій ми довірили вести фб-сторінку "Резиденції в "Слові". 21 березня, у Міжнародний день поезії, ми провели наші традиційні Читання на драбині, які присвятили Володимиру Вакуленку. Віка виступала першою. Читала свої вірші і жартувала, що її треба евакуювати в Харків. Перед своєю останньою поїздкою до Краматорська Віка заїжджала до Харкова. Тому що любила Харків, тому що хотіла зустрічатись з тими, кого любила і хто любив її. Віка вирішила піти від нас 1 липня, в день народження Володі Вакуленка. Навесні вона постійно говорила, що пропускає дедлайни щодо здачі рукопису книги — тієї самої, де мало би бути "Написано на мистецькій резиденції "Слово". Ми віримо, що книга вийде. І чекаємо", - повідомили у Літературному музеї.

Прощання із Вікторією Амеліною пройде 4 липня у Михайлівському золотоверхому соборі (Київ), початок о 12:00. 5 пройде чин прощання у Гарнізонному храмі Святих Апостолів Петра і Павла, поховають Вікторію Амеліну на Личаківському цвинтарі Львова.

Як писав KHARKIV Today, 23 березня 2022 року, коли Володимира Вакуленка з сином після затримання відпустили додому, він закопав записи у дворі під вишнею. Сказав про це тільки батькові. У вересні  2022 року до батька письменника, теж Володимира, приїхали правозахисники з організації Truth Hounds з волонтеркою і письменницею Вікторією Амеліною. Тоді Вікторія  оприлюднила лише невеличкий фрагмент: "Усе буде Україна. Я вірю в перемогу" і передала його на зберігання до харківського літературного музею. Пізніше щоденник оцифрували, а Вікторія Амеліна донесла світу історію про вбивство українського письменника Володимира Вакуленка-К.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.