Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Пів сотні пам'яток залишаються в тимчасовій окупації на Харківщині

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today
1
Окупанти свідомо знищують культурне надбання України.

На тимчасово окупованих територіях Харківської області залишаються пам'ятки археології та історії.

З'ясувати, у якому стані вони перебувають, на даний момент неможливо. Це 39 пам'яток археології (земельні ділянки, на яких можна проводити розкопки) та 11 пам'яток історії.

Уже відомо про пошкодження 38 пам’яток, об’єктів археології, історії та монументального мистецтва за час війни, порахували у Харківській обласній військовій адміністрації. Вісім музеїв пошкоджені, два музеї росіяни зруйнували повністю: у Сковородинівці та у Куп'янську. Влику кількість експонатів за час повномасштабної війни вдалося евакуювати у більш безпечні регіони.

"Багато чого вивезли, але конкретно сказати не можна. Це інформація для обмеженого користування", - повідомив директор департаменту культури і туризму Харківської ОВА Едуард Павленко.

Нагадаємо, 25 квітня 2023 року росіяни завдали удару по приміщенню Куп'янського краєзнавчого музею. Трагічно загинули директорка Ірина Осадча та працівниця музею Олена Водоп'янова. Будівля музею, архітектурна пам'ятка ХІХ століття, що пережила Другу світову, зруйнована окупантами. Але колекцію унікальних вишиванок та ляльок-мотанок вдалося врятувати.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.