Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Хранителі старожитностей з Харкова розповіли, хто створив банкноти з тризубом

Автор проекта банкноты — Василий Кричевский. Фото: vuam.org.ua
Автор проєкту банкнот УНР Василь Кричевський багато років прожив у Харкові.

Архітектор і художник Василь Кричевський стилізував давньоруський князівський тризуб і розмістив його на українських банкнотах.

Про відродження гривні і друк грошових банкнот за часів громадянської війни 1917-1921 років розповіли у Харківському історичному музеї імені М. Ф. Сумцова. Українським грошам сторічної давнини присвятили новий епізод відеопроєкту "Бачити більше".

За словами хранителів старожитностей, після того, як Київська Русь перестала існувати, гривню майже повністю заміщають валюти сусідніх держав. Наступна поява власної валюти пов'язана з проголошенням Української Народної Республіки. Щоб затвердити свій уряд в умовах громадянської війни, Центральна Рада на чолі з Михайлом Грушевським приймає рішення про друк власних грошей.

"Ескізи підготували художники Григорій Нарбут і Василь Кричевський. Останній стилізував давньоруський князівський тризуб і розмістив його на українських банкнотах. Так Василь Кричевський створив не тільки перші українські гроші, а й символ, який через століття залишається Державним Гербом України. Ще до революції, він чималу частину життя прожив у Харкові і спроєктував цілий ряд будинків у нашому місті. Будівля автотранспортного коледжу (площа Конституції, 28) була зведена за проєктом архітектора Олексія Бекетова, а оформленням фасаду займався його молодий помічник, той самий Василь Кричевський", — розповів співробітник музею Костянтин Дубін.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чим відрізняються гривня і гривна

Більше можна дізнатися, подивившись відео.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.