Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Дев'ять половецьких баб демонтували на горі в Ізюмі

Фото: Ізюмська міськрада.
Старовинні скульптури відправили на реставрацію.

Кам’яні скульптури скіфо-половецького періоду на горі Крем'янець демонтували.

Таке рішення прийняли спеціалісти через рік після первісної консервації половецьких баб. Тоді, після деокупації Ізюму, пошкоджені російськими обстрілами скульптури обстежили і вирішили закрили спеціальними дерев'яними коробками від подальшого руйнування. Одна зі скульптур була повністю знищена росіянами.

"Однак, у зв’язку з їх майже тисячорічним віком та активними бойовими діями на території міста Ізюм у 2022 році, у скульптурах почали відбуватися швидкоплинні руйнівні процеси, через які з’явилась загроза взагалі втратити ці пам’ятки. До останнього місцева влада робила все можливе, щоб залишити зазначені пам’ятки в громаді. Проте, на жаль, консерваційні роботи, які проводились на місці, не дали очікуваного результату. Тому, після консультацій з фахівцями Харківської філії Національного науково-дослідницького центру, було прийняте рішення про перевезення половецьких баб до міста Харкова з метою їх подальшої реставрації та відновлення", - повідомили в Ізюмській міськраді.

Скульптури демонтували і перевезли на реставрацію під пильним наглядом спеціалістів. В Ізюмі сподіваються, що після закінчення реставраційно-відновлювальних робіт їх повернуть на гору Крем'янець, адже ці скульптури - власність Ізюмської громади.

Половецькі баби – це унікальні намогильні кам'яні статуї половців, пам'ятки сакрального мистецтва IX-XIII ст. Вони зображують чоловіків-воїнів і жінок та символізували предків, для вшанування яких ці статуї ставили в святилищах на вершинах курганів або пагорбів.

Більшість кам'яних фігур зосереджена в степу на правому березі Сіверського Дінця. Найбільші колекції половецьких баб зібрані у Дніпропетровському історичному музеї ім. Д. І. Яворницького та Парку-музеї антропоморфних стел і половецьких кам'яних статуй в окупованому Луганську.

Як писав KHARKIV Today, восени 2022 року відому пам'ятку культурної спадщини, половецьких баб на горі Кременець в Ізюмі, законсервували. Їх спочатку планували перевезти до Історичного музею в Харкові, але врешті лишили на місці. Із 9 баб одна настільки постраждала від вибуху, що не підлягає реставрації. Ще 7 частково пошкоджені через російську окупацію. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.