Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Десять виконавців із Харкова, які створюють музику під час повномасштабної війни

Ілюстративне фото: KHARKIV Today/ 

Харків завжди був одним із фундаторів нової музики країни.

Харківці можуть згадати фестиваль "ХарьковРапаСити" або андеграундні концерти у клубі "Форт", виступи музикантів на квартирниках чи сходинках ХНАТОБу, статті музичних оглядачів Сергія Короткова або Сергія "Сера" Щелкановцева, музику ТНМК, "Оркестра Че" чи гурту "Жадан і собаки".

Але сьогодні матеріал не стільки про відомих представників музичної сцени з Харкова, скільки про нові імена, про тих, хто продовжує створювати музику під час повномасштабного вторгнення Росії. Артем Пивоваров родом зі зруйнованого росіянами Вовчанська став мега-зіркою саме під час "повномасштабки", гурт Kazka продовжує "розривати" рейтинги, а тепер уже військовослужбовець 13-ї бригади Національної гвардії України "Хартія" Сергій Жадан встигає творити у кількох проєктах.

Отже, проєкт "Після дощу" став відомим навесні 2023 року, коли пісня "Хочеш" злетіла у тренди спочатку у TikTok, а потім зайняла першу сходинку серед популярних музичних відео на Youtube в Україні.

1

Це сольний проєкт виконавця Яна Савченка та його звукорежисера Артема Веретельника. У найближчому майбутньому хлопці мріють створити повноцінний гурт. "Хочеш" — це знайома більшості історія про людину у стосунках, у яких вона переважно віддає і натомість нічого не отримує натомість. Навіть розуміючи це і не відчуваючи себе щасливою, повторює ту ж саму помилку: залишається з людиною, із якою не варто бути.

"Я написав цю композицію спонтанно. Якщо чесно, навіть не розраховував на те, що вона стане "тією самою" піснею, яка дасть мені можливість зробити великий крок до моєї мрії — щоб люди чекали на мою музику", — зазначають  "Після Дощу".

Ян Савченко в музиці уже десять років, але постійно шукав себе та змінював стилі.

"Назва “Після Дощу" — це словосполучення, яке мені дуже сподобалося. Зазвичай, після того, як на вулиці пройшов дощ, ми відчуваємо приємний запах і знаємо, що скоро вийде сонце. Для мене ця назва також відображення війни в нашій країні. Коли ця негода, у вигляді повномасштабного вторгнення, закінчиться, настане сонце, за яке зараз борються наші хлопці та дівчата на фронті", — розповів Савченко виданню radioclub.ua.

Зараз композиція "Хочеш" вже має 2,6 млн переглядів на Youtube, а музиканти продовжують регулярно випускати треки. Восени 2023 року проєкт випустив альбом "Прийти, щоб залишитись" — такі собі нотатки життя музиканта.

Ян Савченко готовий до колаборацій. У "Після дощу" є спільні композиції з рок-гуртом "Сусіди стерплять", пісня "Крило" зі співачкою Nichka (Даяна Кульбіда), херсонським виконавцем "Гліб співає".

Харківський гурт Rohata Zhaba ("Рогата Жаба") існує із 2019 року та грає у стилі кантрі-фольк-жанрі, якого не так багато на українській сцені. У команді гурту — п’ятеро учасників: автор пісень, соліст і гітарист Михайло Барановський; художниця та гравчиня на перкусії Аня Птиця; гравець на кахоні, оператор і монтажер Євген Френкель; скрипалька Аліса Шевцова та бас-гітарист і звукорежисер Честер Іванена. На концертах вони перетворюються на казково-фентезійних істот і співають про сни Рогатої Жаби. 

1

В інтерв’ю виданню "Сенсор" музиканти розповіли про міфологію свого гурта. Вони зазначають, що самі не є жабою. Жаба спить та бачить непослідовні, несистемні сни. А музиканти — це "очі" жаби, що тлумачать її сни для тих, хто ніколи не бачив героїню.

"Жаба — це не оповідач, навіть не головний герой, а просто така собі трансцендентна рогата істота, що спить і бачить сни. Вона існує поза нашою мораллю, у хащі, де немає часу й місця. Наше уявлення про світ ніяк не стосується Жаби, бо вона просто є", — зазначив учасник гурту Михайло. 

Поштовхом для розвитку гурту став вихід пісні "Голови-бороди", лірик-відео якої на Youtube зібрало понад 600 000 переглядів. Ще сто тисяч переглядів зібрав відеокліп. Гурт також активно гастролює містами України.

Село Близнюків– сольний інді-проєкт харківського музиканта Ігоря Литвиненка, який він заснував у 2021 році, повернувшись до Харкова після кількох років у різних містах України.

Восени 2023 року він випустив другий альбом проєкту під назвою “Зникають Наші Імена, Зникають Наші Тіні”. Це суміш постпанку, ґранжу та шугейзу.

"Наелектризовані гітарні партії тонуть у безмежній реверберації, щоб лише деколи поступитися місцем приглушеному вокалу Ігоря. Ліричні тексти під запальний саунд — ідеальний фон для тужливих осінніх прогулянок", — так охарактеризували реліз журналісти видання "Слух.медіа".

У платівці варто відмітити пісню "Поруч"— баладу про підтримку, втому та дитинство.

Метою цієї добірки не є показати відомих харківських музикантів, яких всі добре знають. Тож я не став включати гурт "Жадан і собаки" та його лідера Сергія Жадана, що дуже продуктивні під час повномасштабного вторгнення. Проте хотів би звернути увагу на сольну творчість учасника гурту Євгена Турчинова, який також мобілізувався до "Хартії".

Євген Турчинов — український музикант і композитор, учасник гуртів "Діти капітана Гранта", "Жадан і Собаки", "Євген Костянтинич і Криваве Забазарєво" та "Лінія Маннергейма".

За останній рік у Турчинова вийшли дві сольні пісні "Мушлі" та "В різних містах”. Остання композиція є адаптацією вірша Сергія Жадана.

Харківський артист творчого об'єднання MUV Тоні Браско у травні 2022 року випустив трек "До війни", який вже зібрав майже пів мільйона переглядів. Це пісня про те, чого ніхто не може забрати у харківців — їхні спогади про місто, яким воно було до війни.

Браско регулярно випускає треки, виступає з концертами. Так, у Харкові у нього був спільний виступ з автором тік-ток хітів Parfeniuk. Крім того, він відкритий до колаборацій і записав спільний трек "В обіймах" з гуртом 2tone, які були фіналістами національного відбору на Євробачення-2023.

Фанк-рок-блюз гурт "Фівер°" виник у 2017 році на базі культового творчого об’єднання "Кривоструй". Своїми натхненниками музиканти вважають американський рок-дует The Black Keys, а назва гурту походить від англійського fever, що перекладається як лихоманка. Автором більшості фанкових, рокових та блюзових композицій гурту є соліст Артем Воробйов.

Цього року у колективу вийшли кілька цікавих треків, один з яких — "Тінь" на вірш Василя Стуса "Змагай, знеможений життям…"

У липні в етері радіо "Промінь" Артем Воробйов повідомив, що йде служити до війська, а діяльність гурту може бути поставлена на паузу. Однак наприкінці серпня "Фівер°" випускає "Колискову", у якій рекомендується не читати новин на ніч, а краще ставити лайки мамі.

Включення до цього матеріалу наступного виконавця потребує окремого пояснення. Гурт Kavabanga & Depo&Kolibri важко назвати маловідомими. Він був створений у 2012 році у Харкові. До 2022 року Сашко Плюсакін, Рома Манько, Діма Лелюк співали російською, але з початку повномасштабного вторгнення перейшли на українську, випустили нові треки і збирають мільйони переглядів. На тлі того, що “Нерви” українською не зайшли і Потапа забули, треки KDK посідають верхні рядки хіт-парадів. У хвилини, коли пишеться цей текст, їхній трек "Аромат"— №1 в українському рейтингу застосунку для розпізнавання пісень Shazam.

Проте за трек "Харків", написаний двома мовами, гурт отримав сотні коментарів хейту. Один мій колега зазначив, що коли б у нього запитали, хто з популярних в Росії українських виконавців міг би перейти на рідну мову, то КДК були б останні, про кого він би подумав.

Не йдучи далеко від реп-сцени, варто згадати гурт NAPEREXRESTІ. Макс Голосков та Влад Синенко на початку повномасштабної війни вразили українців синглом "Лелека", який активно поширювали в соціальних мережах, зокрема зірки Макс Барських, М’ята, Коля Сєрга.

Пізніше у групи вийшов емоційний трек "Діти війни".

"Це думки вголос кожної дитини, яка відчула на собі жахливі наслідки війни. Для яких слово “війна” стало жахом. Та головна задача цього треку зовсім не у словах, це наш поклик до спільної. Цим треком ми закликаємо вас не бути байдужими до долі постраждалих дітей, адже кожен з нас колись був дитиною", - зазначали музиканти в описі до пісні.

Зараз Макс Голосков служить в лавах ЗСУ, і треки гурт випускає не дуже часто.

Метал-гурт 0%Mercury був створений ще у 2016 році, але ще рік тому про них знала досить обмежена публіка.

1

Але в 2023 році музиканти зайняли третє місце на конкурсі Wacken Metal Battle. Wacken Metal Battle проходить у Німеччині в рамках Wacken Open Air, одного з найбільших метал-фестивалів світу. Вконкурсі приймали участь гурти з тридцяти країн світу — за результатами виступів, призові місця отримали п’ять переможців, серед яких і 0% Mercury. Вокалістка гурту Лєна Елфі (справжнього імені не розкриває) розповідає, що для виступу в Європі гурту довелося шукати заміну ударнику та гітаристу, які не змогли отримати дозвіл від Мінкульту на виїзд за кордон.

Наприкінці минулого року гурт випускає свій перший повноформатний альбом під назвою We Should Definitely Do This! і починає гастролі Україною. 

У червні 2024 року гурт випустив перший україномовний сингл ОМ. За словами артистів, основним джерелом натхнення на сингл стали їхні особисті пошуки внутрішнього й зовнішнього спокою. Цього року гурт планує випустити черговий альбом, де будуть треки й українською мовою. 

На завершення цього тексту буде інструментальна музика. 

La Horsa Bianca — психоделічний прог-рок гурт з Харкова, у складі якого п’ять музикантів: Євген Манко (бас-гітара, духові інструменти, у новому альбомі також синтезатор), Ольга Ксендзовська (фортепіано, терменвокс), Кирило Гончар (електрогітара), Андрій Брагін (електрогітара, класична гітара та препарована класична гітара), Ігор Авдєєв (барабани).

На початку 2024 року гурт випустив альбом "Polemosophy" (що приблизно означає "знання про війну"). На думку музикантів, він є цільною концептуальною композицією, яку варто слухати від початку до кінця.

Ше до релізу альбому у музикантів вийшов анімаційний кліп на композицію "Akinesis". Кліп на "Akinesis" створив сам засновник гурту Євген Манко. Для цього він використав власну техніку анімації, яку розробив у 2020 році під час роботи над відео до треку «Сурми останнього дня». 

"Я малюю об’єкти, персонажів та всі інші елементи на маркерній дошці, фотографую їх та поєдную і анімую в цифрі, — розповідав виданню "Люк. Медіа" Євген Манко. Перший кліп я так зробив у чорно-білому кольорі (щоб хоч трохи полегшити собі задачу, бо вивчав усе в процесі), цього разу — вже в кольорі". 

За словами Євгена, найважливішим етапом технічного процесу була побудова Коробки.

"Це зроблений з коробки від "Нової Пошти", шматочків дерева, якоїсь пакувальної піни та LED-ламп "пристрій", який дозволяє мені фотографувати дошку з малюнком з чітким освітленням кожного разу з тієї ж самої точки. Таким чином, я тепер можу не тільки робити малюнки, які потім в цифрі рухаються як маріонетка, а й малювати якісь покадрові секвенції. Обмеження техніки (і власних здібностей, хаха) завжди накладають відбиток на те, що можна намалювати, а що ні, і саме це робить процес цікавим", — пояснив музикант.

Така різноманітна музика з Харкова, на яку також впливає війна, залишає свій відбиток. Наприклад, молода виконавиця Skazhena пережила авіаналіт в кінці лютого 2022 року у харківському підвалі. Ледь діставшись безпечного місця, вона написала пісню "Війна".

Варто розуміти, що більшість артистів не має захмарних гонорарів та активно волонтерить для ЗСУ. Багато музикантів вже долучились до Сил оборони України і намагаються створювати музику у миті рідких відпусток. Тож не забувайте підтримати музикантів, які вам подобаються, щоб вони мали змогу робити україномовний контент з Харкова.

 

Автор тексту: Павло Новик.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.