Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Отруєння суші з сальмонелою: у харківському ресторані постраждали жителі сусідньої області

Фото: KHARKIV Today
Двоє людей приїжджали у відрядження до Харкова.

Ймовірна причина отруєння — неякісні суші, які виготовили і продали без дотримання вимог санітарного законодавства.

Станом на 23 червня епідеміологи зареєстрували 89 випадків захворювання, зокрема 19 — серед дітей. У лікарнях продовжують лікування 69 людей (міські лікарні №31, №3, міська дитяча лікарня №19, районні лікарні у Валках і Краснокутську), ще четверо постраждалих лікуються амбулаторно. Про це повідомили в обласному центрі контролю і профілактики хвороб.

"Двоє хворих, зареєстрованих 22 червня, — жителі Луганська, вони 16 червня перебували у відрядженні у Харкові і в ресторані "Якіторія" їли суші", — розповіли епідеміологи.

Результати бактеріологічного обстеження хворих показали, що у 42 людей, зокрема двох співробітників закладу, була висіяна культура роду сальмонела, що підтверджує клінічні і дані первинного епідеміологічного розслідування. У шести співробітників з носа виділено патогенний стафілокок. Також у одного хворого знайшли патогенну кишкову паличку, у шести — умовно-патогенні збудники.

На об'єктах зовнішнього середовища і харчових продуктах знайшли:

  • у трьох пробах харчових продуктів (омлет, сир м'який, салат) і одному змиві, відібраному в ресторані ("обробна дошка"), — культура роду сальмонела;
  • з п'яти змивів, відібраних у закладі, виділили бактерію клебсієла пневмонія;
  • в одній пробі відвареної курятини — бактерія клебсієла пневмонія;
  • з п'яти проб ролів, відібраних вдома у клієнтів, виділили культуру роду сальмонела.

"Ймовірною причиною виникнення спалаху було вживання неякісних харчових продуктів (суші), які виготовили і продали без дотримання вимог санітарного законодавства. Обставини, що сприяли виникненню спалаху, і джерело інфекції встановлюється", — пояснили в обласному центрі контролю і профілактики хвороб.

Фахівці продовжують протиепідемічні заходи і лабораторні дослідження.

Нагадаємо, 22 червня було зареєстровано 87 людей, які отруїлися у харківському ресторані, зокрема 19 дітей. 83 людини перебувають на стаціонарному лікуванні, четверо — на амбулаторному. Зокрема, 78 постраждалих були у міських лікарнях, частина з них готувалася до виписки. Про отруєння у харківському ресторані стало відомо 17 червня, тоді було відомо про 19 дорослих і шістьох дітей, які потрапили до двох лікарень Харкова після відвідування закладу. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.