Харків'ян просять повідомляти про небезпечне печиво
Мешканців Харківщини просять повідомляти про виявлення небезпечного печива.
12 січня Головному управлінню Держпродспоживслужби у Харківській області надійшло повідомлення про те, що у печиві з Румунії виробника Petit Beurre виявили високий вміст акриламіду. Про це повідомили на сайті ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області.
Виробником печива є румунська компанія Ro Star S.A. Однак експортувалося в Україну печиво з Польщі (оптовик — компанія Vyv Distribution Sp. z o. o.). Одержала печиво наприкінці 2022 року фірма "Львівімпорт".
Зазначимо, акриламід належить до органічних сполук (амід акрилової кислоти). Багато країн світу визнали акриламід канцерогеном. Акриламід утворюється у продуктах під випікання та обсмажування при температурі понад 120 градусів та зниженій вологості.
Із 2018 року в Європейському союзі ухвалено рішення про те, що рівні акриламіду повинні відповідати системі референсних значень, виробники продуктів та напоїв повинні наближатися до розумно досяжного низького рівня вмісту акриламіду.
Операторів ринку просять при виявленні такого печива звертатися до структурних підрозділів ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області, на території яких зареєстрована потужність. Також можна повідомити до самого ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області на електронну адресу— [email protected].
Як писав KHARKIV Today, із Харківської області експортували шкідливі цукерки й консерви. Товари отримала Естонія та Польща.