Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

Версія про диверсію

Журналист

Так, ймовірніше за усе диверсанти - цивільні. Ну, зрозуміло, що не встановлені. Чи перетворяться вони з невстановлених цивільних осіб у встановлених - навряд чи.

Але "версія про диверсію" - поки що шкутильгає на обидві ноги. Особливо коли йде мова про безпілотник. Який саме безпілотник? Замкомандира військової частини казав мені дивлячись в очі - є свідок, який ЧУВ звук, характерний для безпілотника. Якась маячня. Одна з головних технічних особливостей БПЛА - якомога низький рівень шуму. Чи той свідок чув, як гудять гвинти дрона? Мені версія з безпілотником вдається малоймовірною, і жодних доказів, що дрон все-таки був поки що громадськості не надали.

Слідчий в особливо важливих справах Управління СБУ хоч уявляє скільки коштує безпілотник-розвідник? Сотні тисяч доларів (стартуємо з півмільйона). А ударний, який здатен нести зброю - кілька мільйонів доларів. Чи може в СБУ вважають, що безпілотник-координатор/бомбардувальник придбали на Аліекспрес і за його допомогою щось намагалися угледіти, або щось скинути? Тобто диверсанти ризикували дороженним БПЛА, який навіть при тому, що їх і важко відстежити, могли збити, щоб...і далі не зрозуміло:

- скинути бомбу?

- запустити ракету?

- координувати дії "невстановлених цивільних осіб"?

Перших двох версій використання дрону навіть військові не притримуються. Говорять, що дрон використовували "для наведення на ціль". Гм...Можливо у СБУ не в курсі, що детальний план арсеналу є у Міноборони РФ ще з радянських часів? І там точно знають, де закласти вибухівку, щоб спричинити детонацію снарядів. Нащо дрон?!

Цивільні диверсанти, скоріш за все з місцевих, можливо з обслуговуючого персоналу заклали вибухівку у кількох місцях і підірвали або за допомогою дистанційного керування (через мобільний телефон), або завдяки таймеру. Така версія ще якось виглядає логічною. Звісно, я - "фейсбучний експерт", але намагаюсь мислити логічно. І та інформація, яку оприлюднює СБУ та військова прокуратура щодо версії НС - є недостатньо логічною.

Я далекий від військових технологій, стратегій, але не можу зрозуміти: яку мету ставили перед собою "невстановлені цивільні особи", які скоїли диверсію? Знищити боєзапас? Так не вдалося. Міноборони відзвітувало: саме цінне, за щасливим збігом обставин, не постраждало, а у повітря злетів мотлох, який потребував утилізації. Ось і утилізували.

Якщо була б наступальна операція регулярної армії РФ, в рамках стратегії - знищення боєзапасів противника, то так, тут є логіка. Безумовно, триває гібридна війна, інформаційна війна, проте, я щось не бачив надто великої уваги російських ЗМІ до теми НС у Балаклії. Не педалювали вони цю тему більше ніж зазвичай. Ну, у черговий раз сказали, що в Україні нема порядку ніде, тому усе вибухає. А тим більше зараз, після вибуху у пітерському метро фокус ЗМІ змістився на внутрішньоросійські проблеми.

Диверсантів треба підготувати. Дати їм зброю. Розробити план. Проникнення на військовий об'єкт - арсенал, військову частину, яка знаходиться у тилу за 200 км від АТО і 140 від РФ - кошторис подібної диверсії з урахування використання БПЛА - це сотні тисяч доларів. Чи я помиляюсь? Скільки коштуватиме така операція?

Диверсія - щоб залякати? Так, для залякування терористи використовують теракти. Тобто я не бачу жодної стратегічної мети ймовірних диверсантів.

Тож, можливо хтось пояснить - яка мета диверсії?

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.