Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Металіст 1925": закінчення сезону зі щитом і з путівкою до української еліти

Фото: pfl.ua
Харків знову буде представлений у компанії кращих футбольних клубів України.

Футбольний клуб "Металіст 1925" поставив переконливий знак оклику до 5-річчя свого існування. Команда, очолювана Валерієм Кривенцовим, за підсумками сезону-2020/2021 завоювала путівку з Першої національної ліги до "еліти" — української Прем'єр-ліги. Відтак, увесь спортивний Харків отримав розкішний подарунок, адже відтепер він знову буде представлений у компанії кращих футбольних клубів країни.

Подолати першоліговий бар'єр "1925-му" вдалося тільки з третьої спроби. Спочатку — за підсумками сезону-2018/2019 — вони були четвертими, потім — у попередньому сезоні 2019/2020 рр. — зайняли лише сьоме місце. І нарешті, команда змогла достроково завоювати бронзові медалі, а з ними — право на підвищення у класі разом з рівненським "Вересом", який виграв Першу лігу, і "Чорноморцем" з Одеси, який став срібними призером. Втім, харків'яни практично до останніх миттєвостей цього сезону зберігали шанси на друге місце.

10 000 ГЛЯДАЧІВ

"Металіст 1925" не зумів виконати власне завдання-мінімум у заключній домашній грі з "ВПК-Агро" з Дніпропетровської області. Перемога могла дозволити команді обійти одеситів і завершити першість другими у таблиці.

На фінальну гру сезону підопічні Кривенцова вийшли вже з путівкою до УПЛ у кишені. Завоювали вони її у передостанньому турі, коли у Кременчуці переконливо розбили місцевий "Кремінь" — 4: 0. Перемога над "аграріями" стала б відмінним вінцем складного і тернистого шляху нагору, пройденого командою у сезоні. Стати свідками історичного для всього харківського футболу фіналу зібралися більше десяти тисяч глядачів, які прийшли на трибуни ОСК "Металіст". 10 757 глядачів — відмінний показник відвідуваності, яким не може похвалитися жоден клуб навіть з елітної УПЛ. А "Металіст 1925" зміг!

На жаль, локальний бій при виграній війни харків'яни програли, хоча дорікнути їх нема за що. Проти "ВПК-Агро" харків'яни зіграли у своєму звичному ключі і на своєму, можна сказати, рівні. Єдине: команді явно не вистачало турнірної мотивації. Вони пропустили гол вже у дебюті — на 11-й хвилині, який не угледіли у своїй штрафній за спритним нападаючим гостей Бєляєвим. Через чверть години ігрового часу на радість багатотисячній армії своїх шанувальників гравці "Металіста 1925" паритет відновили — Юрій Батюшин забив свій 13-й гол у першості, що дозволило йому фінішувати у трійці лідерів гонки бомбардирів.

Правду кажучи, у другому таймі команди грали у нічийний футбол, але паритетний результат до фінального свистка на табло не зберігся. На першій компенсованій хвилині поєдинку разюча контратака вдалася гравцям "ВПК-Агро". Вони, зауважимо, проти майбутніх учасників української Прем'єр-ліги діяли весь час з підвищеним натхненням, яким не радували своїх шанувальників у більшості інших зустрічей сезону (команда фінішувала у результаті на 10-й позиції). 1: 2 — "Металіст 1925" завершив кампанію зі щитом.

"Сезон був дуже важким. На його початку команда була у стадії становлення. Ми — мій тренерський штаб  досить пізно прийняли команду і у нас було небагато часу, щоб ознайомитися з гравцями і їх можливостями. Коли ти дивишся на гру команди по телевізору — це одне, а коли ти всередині колективу — це зовсім інше. Повторюся, сезон був важким. Склад учасників Першої ліги був непростим, багато сильних і потужних команд, які різні за стилем і тактиці гри. У нас було своє бачення того, як команда повинна діяти. Ми чекали зимового міжсезоння, щоб підсилитися і якісно підготуватися. Вважаю, що друге коло у нашому виконанні було дуже хорошим. Вітаю команду, керівництво і харківських уболівальників з тим, що ми повернули до Харкова Прем'єр-Лігу!", — підбив підсумок чемпіонату наставник "1925- х" Валерій Кривенцов.

З позитивної точки зору оцінив сезон для команди і виконавчий директор "Металіста 1925" Андрій Нєдєлін.

"Вважаю, ми добротно впоралися з поставленим завданням: клуб і команда рушили вперед на сходинку вище, і це не може не радувати", — заявив один з керівників клубу.

"Наше завдання було вийти з Першої ліги і потрапити до Прем'єр-ліги. Ми цього досягли! Плани? Як сказав наш головний тренер," в УПЛ ми поштовхаємося". Додам: дуже добре поштовхаємося, і повинні бути чим вище, тим краще. Ні про яку боротьбу за нижні позиції ми навіть не говоримо. Звичайно, фінансування збільшиться. Знаю, йдуть переговори з потенційними спонсорами клубу, що дозволить помітно збільшити бюджет", — зізнався один із співзасновників  "Металіста 1925" Андрій Парнюк.

Не став приховувати роботу клубу щодо поліпшення його фінансової могутності і Нєдєлін. Виконавчий директор харків'ян також зізнався, що у тренерського штабу Валерія Кривенцова вже у розпалі селекційна робота.

"Якісь намітки на гравців ми вже маємо. Думаю, вони здатні підсилити команду в Прем'єр-лізі. Ні для кого не секрет, що перед стартом в УПЛ потрібно підсилюватися якістю. І не обов'язково це стосується лише гравців. Мова і про менеджмент. Робота у цьому напрямку теж ведеться, вболівальники можуть не переживати. Джерела фінансування клубу? Вся інформація відкрита, вона є у загальному доступі. Зараз бюджет у кілька разів перевищує бюджет фінансування у Прем'єр-лізі. Але ми зараз ведемо переговори з декількома серйозними міжнародними компаніями з приводу спонсорських пакетів. Головне, що ми стаємо значно цікавішими для спонсорських кіл. Всі хочуть протягнути руку допомоги. І це не дивно, адже футбол — найпопулярніший вид спорту , — розповів  Kharkiv Today Андрій Нєдєлін.

ДОЧЕКАЛИСЯ

…Ностальгія. Це дуже сильне почуття, яке особливо проявляється у вболівальницькому футбольному середовищі. Справжні і віддані шанувальники здатні чекати роками повторення успіхів своїх улюбленців. За підсумками сезону-2015/2016 легендарний "Металіст", проданий Олександром Ярославським наприкінці 2012 року Сергію Курченку, фінішував в українській Прем'єр-лізі на 10 місці. По ідеї, виліт до Першої ліги команді не загрожував. Але це зі спортивної точки зору. Проти спрацювала інша складова — клубу було відмовлено в отриманні атестата на новий сезон через фінансові борги. І "Металіст" зник з футбольної карти України.

У середині серпня 2016 року  з'явився "Металіст 1925". Минуло п'ять років, і Харків знову буде представлений в елітній футбольній компанії країни. Час жити очікуваннями пішов у небуття. Його змінила переможна реальність, про яку до цього харківські любителі футболу тільки мріяли.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.