Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Україна подає заявку на вступ до НАТО — Володимир Зеленський

Фото: rian.com.ua
Президент зауважив, що саме в Україні вирішується доля демократії в протистоянні з тиранією. 

Голова держави зазначив, що де-факто Україна вже пройшла свій шлях до Альянсу.

Президент Володимир Зеленський оголосив про подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу. Це відбулося одразу після засідання РНБО. Подачу заявки на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку президент назвав визначальним кроком для безпеки усієї спільноти вільних народів. 

"Сьогодні я провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, щойно завершилось засідання Ради національної безпеки і оборони, ми маємо рішення. Перше — тільки шлях посилення України і вигнання окупантів з усієї нашої території повертає мир, ми пройдемо цим шляхом. Друге — Україна була і залишається лідером в переговорних зусиллях, саме наша держава завжди пропонувала Росії домовитись про співіснування на рівних, чесних, гідних і справедливих умовах, очевидно, що з цим російським президентом — це не можливо. Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом Росії. І третє — ми маємо юридично зафіксувати все те, чого вже досягли фактично. Саме в Україні вирішується доля демократії в протистоянні з тиранією. Саме тут міцністю наших державних кордонів ми можемо закріпити міцність кордонів усіх європейських держав. Ми можемо гарантувати, що ніхто більше не наважиться повертати війну на наш континент. Саме тут, в Україні, цінності нашої Євроатлантичної спільноти отримали справжню живу енергію — силу народу, який бореться за свободу і силу народів, які допомагають у цій боротьбі. Ми — де-факто союзники, це вже досягнуто. Де-факто ми вже пройшли свій шлях в НАТО. Де-факто ми вже довели взаємосумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України, реальні на полі бою і в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо один одному, ми допомагаємо один одному і ми захищаємо один одного — це і є альянс. Де-факто. Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре за процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти — у пришвидшеному порядку", — розповів голова держави. 

Президент уточнив, що цьогоріч Фінляндія і Швеція розпочали приєднання до Альянсу без плану дій щодо членства, що було справедливо і буде справедливим і для України.  

Фото: Офіс президента
Фото: Офіс президента

Зазначимо, Зеленський провів Ставку Головнокомандувача та засідання РНБО. Це відбувалося на фоні вистави в Росії, під час якої Путін оголосив про анексію частини України за результатами псевдо-референдумів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.