Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Терехов пішов судитися за російську мову. Але не як очільник Харкова

Фото: KHARKIV Today.
Харківський міський голова хоче й надалі користуватися недержавною мовою у соцмережах.

Ігор Терехов вирішив оскаржити штраф, накладений на нього за використання російської мови у соцмережах. Він використовує Фейсбук для робочих дописів як Харківський міський голова.  

Він веде свою верифіковану сторінку як Харківський міський голова, але робить дописи то російською, то українською. Безліч харків'ян пишуть Терехову про дотримання мовного закону у коментарях, акцентуючи на тому, що таке під час повномасштабної російської війни дозволяє собі тільки очільник Харкова. Ці скарги залишаються без уваги.

У коментарі "Думці" директор Департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю Харківської міської ради Юрій Сідоренко підкреслив, що адміністративне стягнення оскаржене Ігорем Тереховим у приватному порядку, а не як посадовою особою.

"Юридичний департамент не задіяний, тому суті позову не знаю. Ігор Олександрович як громадянин України подав позов, тому ми не можемо цю справу коментувати, - сказав Сідоренко. – Бюджет міста у зв’язку з позовом не несе ніяких витрат, оскільки позов від приватної особи за свої кошти".

Нагадаємо, Харківський міський голова Ігор Терехов пішов до суду за російську мову. За нашою інформацією, він подав скаргу на постанову, яку виніс наприкінці минулого року уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. 

"Поява судового позову стосується того, що мною винесена постанова про використання недержавної мови Харківським міським головою на його сторінці у соціальних мережах. Кожен громадянин України повинен володіти українською мовою. Мовою органів державної влади є виключно українська. Я переконаний у тому, що для харків'ян і мешканців України зараз є надзвичайно важливим використання української мови. Ци питання консолідації, єдності, майбутнього України. Я хотів би, абит українська мова мала якомога більшу підтримку серед мешканців Харкова", - сказав KHARKIV Today Тарас Кремінь.

Мовний омбудсмен вважає, що Ігор Терехов, використовуючи недержавну мову, обмежує права тих мешканців Харкова, які не володіють іноземними мовами. А під час війни загроза українській прирівнються до загрози національній безпеці.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.